Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Kroměříž » kostel, kaple, synagoga » Farní kostel sv. Vavřince - Koryčany (kostel)

Farní kostel sv. Vavřince - Koryčany (kostel) [36558]



Uprostřed městečka Koryčany stojí farní kostel, zasvěcený sv. Vavřinci, jehož starobylá socha je umístěna ve výklenku nad hlavním vchodem. Kdy a kým byl postaven, není známé. První zmínka je z roku 1350.

Kostel nezůstal ušetřen různých pohrom (válek a požárů), což je patrné i z jeho slohu. Původní sloh byl opravami, přístavbami a přestavbami úplně setřen. Dnešní pochází z 2. poloviny 17. století.

Na exteriéru kostela jsou vidět znaky bývalých majitelů Koryčan: pánů Serenyů, Pánů z Horky a na Cimburku a nad zazděným vchodem do hrobky je znak rodu Gillernů. Za první světové války byl kostel ochuzen o staré zvony mimo největší z roku 1638, na němž je pečeť se znakem Horeckých. Tři zvony byly doplněny roku 1930 ke cti sv. českých patronů. Za 2. světové války byly dne 30. 3. 1942 sejmuty tři zvony a jen s obtížemi se podařilo zachránit jeden, nejstarší zvon. Až do roku 1989 zůstal na kostele tento jediný zvon a umíráček. V tomto roce byl v dílně Laeticie Dytrychové v Brodku u Přerova odlit nový zvon o váze 530 kg. Výtvarný návrh na výzdobu zvonů je prací Otmara Olivy z Velehradu a obsahuje reliéf sv. Cyrila a Metoděje a symboly víry, naděje a lásky. Zvon byl posvěcen a zavěšen na věž kostela dne 25. června 1989.

Kostel má pět oltářů. Za hlavním oltářem ve výklenku stojí starobylá socha Panny Marie, na jejíž počest se každoročně 8. září koná pouť (svátek narození P. Marie). Socha je vzácné umělecké dílo z doby gotické asi z konce 14. století. Neznámý autor ji vyřezal ze dřeva v životní velikosti. Kdysi bývala na Slovensku na hradě Beckově.

Dva boční oltáře jsou ozdobeny starými obrazy sv. Františka z Assisi a sv. Antonína z Padovy, patronů rodu Horeckých. V kněžišti (presbytáři) stojí pěkná barokní křtitelnice z cetechovského mramoru. Lavice v presbytáři jsou ozdobeny znaky majitelů Koryčan.

Hned vedle kostela je farní budova, která byla kdysi tvrzí. Původní fara byla někde v ulici Lhotka. Později, když nevyhovovala, byla přenesena do nynější budovy.

V roce 1974 bylo přistoupeno k opravě vnější fasády. Stará omítka byla odstraněna až na cihly a poté pořízena nová omítka. Byly rovněž pořízeny nové okapové žlaby a chrliče na věži kostela. V roce 1976 byla natřena plechová krytina věže, poté znovu v roce 1988. V roce 1990 bylo do kostela instalováno elektrické topení s akumulačními kamny a v následujícím roce byl znovu vymalován interiér kostela. V roce 1995 byla na vnější fasádu nanesena nová barva. Interiér kostela byl vybaven novými lavicemi a novými koberci. Rovněž varhany byly v nedávné době opraveny, naladěny a doplněny rejstříky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)