Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Kroměříž » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Hulín (kostel)

Kostel sv. Václava - Hulín (kostel) [36533]



 Farní kostel svatého Václava v Hulíně patří mezi vzácné památky církevní architektury na Moravě. Poprvé je připomínán v roce 1261, je však pravděpodobné, že byl vysvěcen o něco dříve, patrně již v roce 1224, kdy je v písemnostech uváděna první zmínka o Hulíně v souvislosti s návštěvou krále Přemysla Otakara I.

V kostele jsou dochovány románské prvky původní plochostropé kostelní lodi - západní obvodní zeď je postavena z tesaných kamenných kvádříků. Zdvivo na severní straně je prolomeno dvěma okny, na  jižní straně je jedno původní okno. Dochovaný je také portál v severní stěně o šířce 520 cm a výšce 445 cm, který zdobil původně hlavní vstup do kostela. Je alsaského původu ve tvaru čtyř sloupků se šikmo kanelonými dříky, dole zakončenými patkou s nárožním drápkem. Každá hlavice má jiné plastické řešení.

Součástí původní románské stavby byla i věž, znovu vystavěná v letech 1583-84, kdy také bylo přidáno vnější točité schodiště. V roce 1619 byla k objektu přistavěna severní předsíň.Kostel roku 1747 vyhořel. Následná oprava probíhala v letech 1749-54 podle projektu Ignáce Cyraniho z Bollehausu.

Dnes je kostel podélně orientovaná jednolodní stavba s odsazeným kněžištěm, orientovaná ve směru východ - západ. K severní zdi kněřiště přiléhá sakristie s oratoří v patře. Kostelní loď má proměnnou šířku a v jejím čele je hranolová věž, která byla zvýšena o jedno patro roku 1862.

Interiér kostela souvisí s dobou jeho barokizace. Podílela se na ní hlavně dílna Františka Ondřeje Hirnleho a malíř Jan Nevídal. Od něj pochází monumentální obraz Nanebevzetí Panny Marie na hlavním oltáři. Lavice z konce 18. století mají zdobená čela a bočnice. Zajímavých je sedm párů cechovních podstavníků z druhé poloviny 19. století.Ve věži je zavěšen zvon z roku 1541 se znakem olomouckého biskupa Jana Dubravia. Klacisitní portál, dnešní hlavní vstup do kostela, je završen štítem s polopostavou svatého Salvátora od Jana Pelikána. Ten také v roce 1937 vytvořil boční desky při portále s reliéfy svatých Cyrila a metoděje.

Kostel původně obklopoval hřbitov. Ten byl uzavřený roku 1785. Kolem hřbitova býval val a příkop, přes nějž se ještě roku 1615 stavěly lávky. Val připomínají i názvy sousedních ulic. V areálu kostela je umístěn sloup Nejsvětější Trojice z roku 1749, socha svatého Jana Nepomuckého s roku 1730 a socha svatého Václava. Tyto sochy jsou nejcennějšími památkami historického Hulína.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)