Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Rychnov nad Kněžnou » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Maří Magdalény - Bartošovice v Orlických horách (kostel)

Kostel sv. Maří Magdalény - Bartošovice v Orlických horách (kostel) [36440]



Kostel v Bartošovicích je doložen s první zmínkou o vesnici roku 1548. Nejspíš šlo o dřevěnou stavbu. Z té doby je kostel veden jako vyhořelý. V pořadí druhý, znovu dřevěný, je datován do roku 1575. Kostel byl pak "vypálený do gruntu. Třetí jeho verze z roku 1673 byla už kamenná (J. Šůla.

Základy dnešního zděného kostela lze doložit do roku 1673. Za donátora stavby se označuje František Adam z Bubna a Litic, majitel žamberského zboží, kam Bartošovice přináležely. Obdélníková stavba s polygonálním presbytářem na východní straně a hranolovou věží na západní straně. Presbytář má strop ve formě valené klenby, loď má plochý strop. Boční stěny členěné třemi půlkruhovými okny. Malá věž je nad presbytářem. Ze severní strany je ke kostelu přistavěna sakristie, na jihu márnice a oratoř. Kostel je obehnán zdí s hřbitovem, vstup je bránou s cibulovitou střechou. Právě na bráně je na ostění letopočet 1673.

Nad vstupem do kostela lze rozeznat letopočet 1731 (datum další opravy – stavba věže) a nad ním je znak vrchnosti, Bubnů z Litic. Věž byla poničena bleskem v roce 1793, opravou byla věž snížena a dostala barokní báň. Další pohroma přišla v roce 1906, kdy kostel zasáhl opět blesk. Oheň se nepodařilo zlikvidovat, nicméně díky úsilí hasičů i místních obyvatel se podařila zachránit velká část vnitřní výbavy. Odolala i klenba v presbytáři. Díky tomu byl uchráněn i hlavní oltář s obrazem Máří Magdalény.

V roce 1907 byl kostel po opravě znovu vysvěcen. Oprati cibulovitým střechám věží jsou nové jehlancovité, pro neutěšený stav stavby byly v roce 2006, 2009 provedeny nutné opravy (střechy). Vstup do areálu střeží kamenná kalvárie z roku 1793, patrně od Alexia Czyliaka. Máme-li štěstí, je otevřená alespoň předsíň kostela. Pohledu na strop vadí dřevěná kruchta z doby opravy (1906–7). Nicméně před sebou máme uprostřed oltář sv. Máří Magdalény se sochami sv. Víta a sv. Jeronýma. Oltář je z roku 1754, obraz stál 17 zlatých, ale zlacení rámu a doplňků oltáře stálo 215 zlatých. Autor obrazu je neznámý, jde nejspíš o některého učedníka Petra Brandla.

Počátky osídlení horního toku Divoké Orlice, část 1. (sborník Panorama 8, vydavatelství SEN Dobré, 2000)). Barokní jednolodní kostel je zasvěcen sv. Maří Magdaléně. Oltářní obraz patronky, sochy sv. Víta a Jeronýma, boční oltáře, kazatelna a další zařízení pocházejí z doby kolem roku 1740. Chrám byl po požáru obnoven v roce 1906, jak dokládá pamětní deska při vstupu. Před kostelem je hřbitovní brána z roku 1740, hranolovitá stavba s bání krytou šindelem. Pozdně barokní kamenná kalvárie je z r. 1793.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)