Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Beroun » muzeum, galerie » Výtopna - Zdice (muzeum)

Výtopna - Zdice (muzeum) [36354]


    další pojmenování: Muzeum železniční a silniční historické dopravní techniky

Rozhraní Českého krasu, Brd a Zbirožské vrchoviny na jihozápadním okraji Středočeského kraje zaujme návštěvníka nejen překrásnou přírodou a množstvím kulturních památek, ale i technickým odkazem našich předků, jenž této oblasti již v dávných dobách přisoudil osud důležitého dopravního koridoru. Význam původní obchodní stezky protínající mimo jiné i dnešní město Zdice se tak postupem staletí přenesl na ocelové železniční pásy a následně i na panelové plochy zdejší dálnice. Zejména návštěvníky z řad zájemců o historii silniční a železniční dopravy tak zaujme nově zřízená dopravní expozice umístěná v areálu bývalého železničního depa Českých drah ve Zdicích, jehož historie sahá až do roku 1862.

Kdysi významné železniční depo Zdice, situované na důležitém železničním uzlu tratí Praha – Cheb a Zdice – Protivín, dosloužilo provozním potřebám Českých drah v prosinci roku 2002. Od této doby bylo téměř nevyužívané a sloužilo především k deponaci neprovozních a dlouhodobě odstavených hnacích vozidel. Až v létě roku 2005 se nám – skupině nadšenců historické techniky při SAXI – podařilo areálu depa získat do pronájmu. Po nutných opravách, které si vyžádaly nemalé úsilí našich příznivců, se nám podařilo zrealizovat ojedinělou expozici silniční a železniční techniky, umístěnou v původním kruhovém stání pro lokomotivy.

První návštěvníky jsme v naší expozici uvítali již v květnu 2006 u příležitosti oslav 130. výročí trati Zdice – Protivín, které jsme uspořádali pod hlavičkou Výtopny Zdice za výrazné pomoci okolních obcí, sponzorů a dalších institucí. Vznik muzejní expozice Výtopna Zdice navazuje na naše dosavadní aktivity z počátku 90. let, spojené především s dokumentací a sběratelstvím souvisejících předmětů. Zhruba od roku 1994 se zabýváme též publikační činností. Po založení firmy SAXI jsme v roce 1996 vydali několik pohlednic s železniční tématikou. Díky jejich profesionálnímu zpracování a neustálému rozšiřování o zajímavé motivy s dopravní tématikou jsme v tomto oboru špičkou na trhu v rámci celé ČR. Vedle pohlednic vydáváme každoročně též několik tématických kalendářů s hasičskou, silniční a železniční tématikou. Nedílnou součástí naší tvorby je pak edice pamětních publikací, mapujících historii jednotlivých železničních tratí. Ziskem z těchto činností se tak snažíme alespoň o částečné financování našich výdajů za deponování a renovaci jednotlivých exponátů.

Mezi nejcennější exponáty, které si lze v naší muzejní expozici doslova osahat, patří například motorová lokomotiva BN 60 z roku 1957, která je zástupkyní omezené série prvních motorových lokomotiv se znakem ČKD. Sbírku železničních vozidel pak dotváří množství historicky cenných nákladních vozů, motorové lokomotivy (T 211.0128, T 212.0581, T 334.0627) a zatím neprovozní parní lokomotiva...

Z řad silničních vozidel jmenujme hasičský vůz ŠKODA 706 RTH, legendární autobus ŠKODA RTO, kloubový autobus Ikarus 280, malý autobus Avie-Ikarus 543.20, tahač TATRA 813 6×6 poháněný dvanáctiválcovým, vzduchem chlazeným motorem T 930. Své zastoupení zde našla i Praga S5T valník z první výrobní serie, který může posloužit i jako alegorický vůz nazdobený k nějaké události. Ve stádiu přípravy pak návštěvník spatří dva automobilové jeřáby TATRA 111 a 813 a nejstarší dochovaný autobus řady ŠM z roku 1964, specifický svým neděleným čelním sklem, bočními plechy z profilovaného hliníkového plechu a automatickou převodovkou.

Z osobních automobilů se zde seznámíte například s několika variantami automobilů značky Wartburg z provenience bývalé NDR, nebo zástupci z domácí produkce Škody Oktavie, 100 či 125. Mezi exponáty Výtopny Zdice najdete i od SEHATU Poříčany zapůjčený hasičský práškový vůz ŠKODA 706 RT s nástavbou PLA 3000 TOTAL (Německo). Jde o vůz z poloviny sedmdesátých let minulého století, určený pro hašení nebezpečných požárů v rámci podnikového požárního sboru SONP POLDI Kladno. V roce 2006 získal tento vůz titul "MISS MATÝSEK" na setkání hasičských automobilů v Dolní Poustevně. Z oboru hasičské techniky je zde ještě k vidění Tatra 138 CAS 32, Škoda 706 RT CAS 16, Praga RN DS 16 a 3 hasičské přívěsy.

Součástí muzejní sbírky je i stálá expozice věnovaná historii železniční trati Zdice – Protivín. Muzejní expozice Výtopna Zdice je otevřena vždy první víkend v měsíci od dubna do října v době od 10.00 do 17.00 hodin. Zájemcům zde nabídneme mimo jiné upomínkové předměty s železniční tématikou a samozřejmě veškerý sortiment pohlednic a publikací vydaných SAXI. Máte se na co těšit, tak neváhejte a přijeďte nás navštívit. Těšíme se na shledanou!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)