Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Vavřince - Vojkovice (kostel)

Kostel sv. Vavřince - Vojkovice (kostel) [36328]

Kulturní památka (KP)

Za založení kostela a také fary vděčí Vojkovice benediktinskému klášteru v Třebíči, kterému obec patřila až do roku 1502. Kostel byl vybudován v gotickém stylu. Je rozdělen dvěma šestibokými sloupy na dvě nestejně velké lodi. Sloupy jsou umístěny mimo hlavní osy. Toto je způsobeno tím, že pravděpodobně na počátku třicetileté války, kdy kostel vyhořel, došlo k přemístění vchodu, který byl do té doby umístěn na severní straně, na stranu západní. Na východní straně pak bylo vystavěno presbyterium s římským kulatým obloukem. Poslední velká úprava interiéru kostela pochází z 1.pol. 19.stol, neboť 7.dubna 1828 kostel zcela vyhořel.

Hlavní oltář tvoří obraz sv. Vavřince, patrona obce z roku 1831. Věž kostela, dnes 37 m vysoká, byla rovněž v průběhu století několikrát přestavována. Od roku 1792, kdy kostel rovněž vyhořel, je kostelní věž o celé jedno patro nižší. Toto patro totiž bývalo postaveno celé ze dřeva a po tomto osudném požáru už nebylo obnoveno. Také zvony na věži byly mnohokrát zničeny. Někdy to byl požár, jindy zase válka, kdy zvony posloužily na výrobu zbraní. Poslední tři, které zde najdete pochází z 30. let minulého století.

Okolo kostela se od nepaměti rozkládá místní hřbitov, který se také postupně měnil. Do skoro dnešní podoby byl hřbitov rozšířen a upraven v letech 1792 – 1818, kdy byl zrušen dětský hřbitov před kostelem a samotný hřbitov byl rozšířen. Ke kostelu patří i hřbitovní kaple neboli márnice, která byla vybudována mezi lety 1793 – 1815, tedy v době, kdy byla prováděna velká oprava místního hřbitova. Kaple byla vystavěna z červených pálených cihel v anglikánském stylu, uvnitř pak omítnuta a vymalována. Dnes slouží jako skladiště na máry a jiné věci potřebné pro údržbu hřbitova.

Datovaný kamenný kříž z roku 1770 s reliéfy Panny Marie Bolestné, sv. Řehoře, sv. Leonarda a sv. Donáta na podstavci situovaný na prostranství


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)