Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Vyškov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Martina - Luleč (kostel)

Kostel sv. Martina - Luleč (kostel) [36281]



Kostel sv. Martina najdeme na tzv. Liliové hoře. Stavbu farního chrámu započal v roce 1715 farář Martin Dvořanský, který stavěl na vlastní náklady a na dostavbu věnoval všechny zděděné peníze po bohatých rodičích. Farář zemřel 31. 12. 1753 a díla se již nedožil.


Chrám byl dostavěn v roce 1753. O sto let později, v roce 1853, při velké bouřce 14. května uhodilo do věže kostela sv. Martina, která byla pokryta šindelem a celá shořela. Všechny tři zvony umístěné ve věži spadly. Velký památný z roku 1510 a prostřední však zůstaly nepoškozeny.

V roce 1913 byla střecha pokryta novou pálenou glazurovanou křidlicí. V roce 1932 se zde propadla dlaždicová podlaha, a to v místech kde se kladly rakve. Objevil se tak vchod do čtvercové krypty se čtyřmi dubovými rakvemi. Později byl ale vchod zazděn a hrobka nebyla již nikdy otevřena.

Za války byla poškozena věž, jelikož ji používali němečtí vojáci jako pozorovatelnu s kulometnými hnízdy.

Věž dostala se souhlasem památkového úřadu v roce 1947 nový cibulový tvar. Odborné stavební práce zajistil lulečský stavební architekt František Pospíšil. V roce 1952 byla na zdi tohoto kostela odhalena památeční deska matce a sestře hudebního skladatele Zdeňka Fibicha.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)