Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Židovský hřbitov - Moravský Krumlov (hřbitov)

Židovský hřbitov - Moravský Krumlov (hřbitov) [36257]



Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

   Židovský hřbitov je jednou z mála dochovaných hmotných památek na přítomnost židovské komunity v Moravském Krumlově. Nachází se na severovýchodním okraji města, asi 700 m od náměstí. Jeho území je vymezeno ulicemi Ivančická, Znojemská a okrajem zámeckého parku.
   Hřbitov nepravidelného tvaru je lemován zdí se smíšeného a cihelného zdiva. Na jihových dní straně přiléhá ke hřbitovu bývalá márnice s vozovnou a bytem hrobníka. Tato budova byla vystavěna na počátku 20. století. V letech 1959-61 byla přestavěna k bytovým účelům. Na hřbitov se vchází kovovou brankou z ulice Znojmská. Vedlejší vchod z ulice Ivančická je dnes uzavřen.
   Náhrobní kameny jsou rozmístěny po celé ploše hřbitova velmi nepravidelně a v nepravidelných řadách, přibližně ve směru sever - jih a nápisem otočeným ke vchodu. Starší náhrobky jsou zhotoveny převážně z pískovce nebo slepence, výjimečně z vápence. Mladší náhrobky jsou již z černé nebo šedé žuly a tvarově se již neliší od běžných pomníků křesťanských amjejich výzdoba i symbolika je střídmá.
   Na ploše hřbitova o výměře 8.189 m2 se nalézá 407 náhrobků. Z tohoto počtu je 239 náhrobků čitelných (110 mužských, 119 ženských a 10 dětských). Zvláště cenné jsou náhrobky barokního typu ze 17. století.
  Na židovském hřbitově v Moravském Krumlově se pohřbívalo až do zániku židovské obce. Poslední pohřeb měl v prosinci 1937 Jindřich Glüksmann. V průběhu následujících let nebyl již hřbitov používán, jeho údržba byla zanedbávána a tak postupně chátral, zarůstal náletovými dřevinami a stal se terčem řádění vandalů. Mnohé náhrobky byly povaleny a poničeny.
  V současné době o hřbitov pečuje Federace židovských obcí v ČR ve spolupráci s městem Moravský Krumlov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)