Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » historická budova » Radnice - Stárkov (historická budova)

Radnice - Stárkov (historická budova) [36193]

Kulturní památka (KP)

Jednopatrový zděný nárožní dům z r. 1854 je cenným dokladem klasicistní výstavby v městečku. Dominanta zástavby náměstí.

Radnice je patrová budova obdélného půdorysu, valbová střecha s podlomením pokrytá zčásti eternitem, zčásti šablonami pozinkového plechu. Budova zděná z cihel na kamenné podezdívce. Vnitřní dispozice v přízemí třídílná. Středem celého domu vede poměrně široká chodba, původně průchozí, nyní předělená příčkou, zaklentutá v křížovými klenbami na obdélných polích, jednotlivá pole oddělují pasy. Podlahu v přední části chodby pokrývá teracová dlažba, v zadní části čtvercové pískovcové dlaždice. Průčelní místnost v pravé části dispozice je zaklenutá třemi polemi stlačené valené klenby s trojbokými i pětibokými nestyčnými výsečemi, jednotlivá pole oddělují pasy. Ve středu pravé části dispozice prostor někdejší kuchyně (stejnému účelu slouží i dnes) zaklenutý stlačenou valenou klenbou s pětibokými výsečemi.

Zadní místnosti v levé i pravé části dispozice jsou zaklenuty stlačenými valenými klenbami s trojbokými i pětibokými výsečemi výsečemi, levá zadní místnost je předělená příčkami a adaptována na toalety, část těchto prostor je zaklenutá segmenty do traverz. Levá průčelní místnost nebyla přístupná, pravděbodobně je zaklenutá stejným způsobem jako ostatní prostory. Vstupy do jednotlivých prostor jsou novodobě upraveny.

Schodiště do sklepa i do patra je situováno ve středu levé části dipsozice. Sklep pod levou částí dispozice. Schodiště do sklepa původní kamenné, stupně sešlapané. Ve sklepě jedna obdélná místnost pod průčelím zaklenutá kamennou valenou klenbou, za ní malá čtvercová místnost zaklenutá rovněž valeně (nejspíš starší). Ve sklepních místnostech zůstala zachována kamenná ostění. Schodiště do patra dvouramenné, obložené novou keramickou dlažbou, zaklenuté je plackami. V patře je ve středu dispozice domu situována prostorná plochostropá chodba, u schodiště se dvěma masivními toskánskými sloupy, do nichž jsou svedeny klenebné pasy, čímž jsou vytvořeny arkády. Chodbu obklopují jednotlivé místnosti, všechny plochostropé, vstupy do jednotlivých místností jsou novodobě upraveny. Při průčelí velká obdélná místnost (salonek), jejíž stěny člení štuké pilastry s ionskými hlavicemi. Pilastry nesou profilovanou štukovou římsu se zubořezem. Schodiště na půdu z chodby v patře je rovněž obloženo keramickou dlažbou, zaklenuté je rovněž plackami, zábradlí dřevěné sloupkové. Půda částečně s cihelnou dlažbou, částečně s fošnovou podlahou. Krov hambalkový se středovou stolicí zavětrovanou šikmými vzpěrami a ondřejskými kříži, spoje plátové s dřevěnými kolíky, hambalky o dvou úrovních. Valby střechy jsou prolomeny sedlovými výběhy z tympanonů (štítů) obou průčelí, nad průčelím do náměstí vystupuje ze střechy čtyřboká zvonička završená jehlancovou stříškou s makovicí a křížem. Stěny zvoničky jsou arkádově otevřené, ve spodní části bedněné.

Hlavní průčelí do náměstí v přízemí pěti, v patře šestiosé, okna čtyřdílná dělená poutcem, spodní křídla třítabulková, vrchní dvoutabulková. Okna mají šambrány vytvořené dvakrát ustoupenými pásky a profilované parapetní desky nesené konzolkami. Ve střední ose přízemí dvoukřídlá vrata, před která předstupuje pískovcové vstupní schodiště. Vrata s půlkruhovým nadpražím, dvoukřídlá, rámová, výplně střechovitě a klasovitě laťovány, nadpraží proskleno, paprskově členěno. Vrata mají pískovcové ostění , sloupky hladké, u paty odrazníky, přesazené profilované hlavice, ve vrcholu třikrát odstupňovaného nadpraží klenák s vročením 1854. Po stranách vrat dva sdružené pilastry v maltě s pískovcovými hlavicemi, nesou rovné hladké kladí . Střední část průčelí v přízemí i v patře mírně vystupuje a tvoří mělký rizalit, jehož plocha je v přízemí členěna pásovou rustikou, v patře dělí tuto plochu čtyři pilastry s ionskými hlavicemi na tři pole. V krajních polích po jednom okně, ve středním dvě. Okna stejná jak již popsáno, na parapetech štuková zrcadla s bohatými rostlinnými rozvilinami. V nadpraží subtilní římsy nesené achantovými konzolkami.

Mezi okny ve střední ose znak obce. Pilastry nesou profilovanou štukovou římsu a kladí zdobené štukovými rozetkami. Tato římsa obíhá celý dům. Profilovaná štuková římsa odděluje také přízemí a 1. patro, rovněž obíhá celý dům, stejně jako korunní římsa, nad rizalitem obohacená zubořezem. Nad rizalitevystupuje ze střechy trojúhelný štít - tympanon, jehož plochu člení lizény na tři pole. Ve středním poli dvě úzká okénka s půlkruhovým nadpražím a profil šambránami v maltě, pod vrcholem hodinový ciferník. Tympanon lemuje římsa s profilem zubořezu, pásku a oblounu. Zadní štítové průčelí je řešeno zcela shodným způsobem s několika odlišnými detaily přízemí rizalitu je hladké a nemá pásovou rustiku. Kladí nad vstupem je zdobeno rostlinnými štukovými ornamenty ve formě kachlů, kladí v patře nemá štukové rozetky, vrata mají vstupní dveře. Okno v levé ose v patře slepév přízemí levé dvě osy rovněž slepá okna, pouze se čtyřtabulkovými ventilačními okénky. Boční průčelí sedmiosé. V přízemí 2. a 4. osa zprava stejná okna jako na hlavním průčelí, ostatní slepá, šambrány a parapetní desky zachovány. Okna v patře rovněž stejná, 3. osa zleva okno slepé. stejná kordonová a podstřešní římsa jako na průčelích - obíhá celý dům.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)