Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Skály (zámek) [36146]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Bischofstein

Typické barokní venkovské sídlo, které je dějištěm románu Skály a Skaláci Aloise Jiráska. Areál zámku Bischofstein se nachází v obci Skály, přímo pod masivem skal na kterém je vystavěný stejnojmenný skalní hrad, nazývaný však též Skály, anebo Katzenstein. Vlastní zámeček byl vystavěný v roce 1666 královehradeckým biskupem Janem Sobkem Bielenberku, jako jeho letní sídlo.

V roce 1825 byly na zámku provedeny empírové úpravy a zároveň byla v této době vystavěna úřednická budova čp. 2, stojící témeř v ose zámku. Areál zámku je vymezený cca 2 metry vysokou kamennou zdí, do které je na JZ vestavěna pilířová stodola se segemntově zaklenutou vjezdovou branou opatřenou dvoukřídlými vraty, stodola stojí na stp. 7 a jedná so o objekt bez památkové ochrany. V nice stodoly je umístěn kamenný blok pocházející původně z horního hradu, který je památkově chráněný.

Vlastní budova zámku leží v JV části areálu a rovněž hmota objektu přerušuje ohradní zeď, nachází se na stp. 1 a budova zámku je památkově chráněna. V severní části areálu, na stp. 2 se nacházejí budovy dvě. Severozápadně se nachází úřednická budova čp. 2, která je památkově chráněná a severovýchodně zřejmě bývalý objekt chlévů, nyní recepce - tento objekt památkově chráněný není.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)