Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Havlíčkův Brod » kostel, kaple, synagoga » Kaple Panny Marie - Pohled (kaple)

Kaple Panny Marie - Pohled (kaple) [36078]



Pokud budete projíždět obcí Pohled směrem od Havlíčkova Brodu na Přibyslav, nemůžete si po levé straně při vjezdu do obce nevšimnout pohledského hřbitova s kaplí. Právě tato kaple Panny Marie s hrobkou rodiny Silva-Tarouců Unwerth je od srpna roku 2010 zapsána v rejstříku Ústředního seznamu kulturních památek ČR. Obdelníkovou kapli s hrobkou, s předsazeným oboustranným schodištěm a původně s šindelovou střechou nechal vystavět r. 1840, rok po smrti svého otce, Evžen hrabě Silva-Tarouca Unwerth (1813–1877), šlechtic, který se zasadil o přestavbu bývalého klášterního konventu na honosné aristokratické sídlo a výstavbu svatoanenských lázní v roce 1858. V hrobce jsou proto pohřbeni rodiče hraběte Evžena, Jiří hrabě Silva-Tarouca (1775–1839), Christiene hraběnka Silva-Tarouca, roz. hraběnka z Unwerthu (1788–1841) a tři Evženovi sourozenci Josef (1823–1826), Anna (1825–1826) a Franciska (1828–1829). Pokud někdy budete mít kolem pohledského hřbitova cestu a nahlédnete do okének hrobky pod kaplí, můžete uváděných pět rakví spatřit. Hrobka byla několikrát vykradena, přičemž byly z rakví odstraněny štítky s rodovým erbem a jmény. V současné době jsou rozklížené rakve v dezolátním stavu.

V roce 1971 byla při tehdejší „akci Z“ organizované MNV provedena generální oprava kaple. Na původně šindelovou střechu bylo povoleno použít plech, celá budova byla omítnuta zvenčí. Interiéry kaple jsou dlouhodobě nepřístupné, výjimku tvoří mše k uctění Památky zesnulých. Empírová stavba je v současné době v majetku Římskokatolické farnosti Pohled.

Zajímavý je také příběh prostředního z třech křížů umístěných před kaplí Panny Marie. Jde o hrob Julie hraběnky Silva-Tarouca Unwerth, rozené Kaufmannové (†14.6.1859), první manželky hraběte Evžena. Julie Kaufmannová byla povoláním herečka, zemřela mladá, ve věku 38 let. Ačkoli se sňatkem s hrabětem Evženem stala nositelkou šlechtického titulu, jedna z tradovaných verzí říká, že jako původem neurozená osoba v rodinné hrobce Silva-Tarouců nesměla být pohřbena. Julie byla podle všeho krásná žena, její podobu zachytil sám Josef Mánes, rodinný přítel větve rodiny Silva-Tarouců z Čech pod Kosířem, který na počátku 50. let 19. století navštívil také Pohled a hraběnku s hrabětem zachytil celkem na čtyřech portrétech.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)