Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Moravany (kostel)

Kostel sv. Václava - Moravany (kostel) [35968]

Kulturní památka (KP)

Pozdně románský či spíše raně gotický kostel založili v Moravanech Hurtovci z Kněžic. Písemné zdroje začínají teprve darovací listinou z 11. listopadu 1289. O zřízení kostela se však nezachovaly žádné doklady. Jisté je jen to, že budova kostela existovala ve své původní podobě do roku 1758, tedy více než 500 let.
V roce 1758 začala důkladná přestavba kostela. Iniciativa vzešla od bývalého zdejšího administrátora Karla Rokerta, modřického faráře a děkana. Kostel byl zcela přebudován s vyjímkou věže a dvou s ní sousedících zdí. Dřevo dodal starobrněnský klášter a obec poskytla tažnou a ruční robotu. Interiér kostela byl vybaven dvěma oltáři - hlavním sv. Václava a bočním sv. Anny. Současně byla postavena i kostnice a část zdi kolem hřbitova, která navázala na započatou zeď z roku 1746.
Vysoká věž byla vybavena třemi zvony. Když v roce 1790 poškodil obec silný požár, byl zasažen i kostel. Při opravě byla snížena věž a opatřena hodinami. Oheň zničil všechny čtyři zvony, které na věži byly pravděpodobně od roku 1555. Po opravě kostela nově pořídil dva velké zvony Náboženský fond, další dva malé zvony věnovaly obec Moravany a paní Cäcillia ze Sekenberku, statkářka z Troubska. Oba dva velké zvony ulil roku 1793 Clemens Stecher z Brna. Patrony většího z nich byli pravděpodobně svatý Václav, svatý Florián a Antonín Paduánský. Na menším zvonu, který je na věži moravanského kostela dodnes, jsou vyobrazeni ukřižovaný Spasitel s Pannou Marií a Janem pod křížem. Vedle této skupiny je Zvěstování Páně, svatí Vendelín a Ondřej.
V roce 1917, byly dva zvony sňaty z věže a zrekvírovány pro válečné účely. Jeden malý zvon (61 kg) byl odvezen a už se do Moravan nikdy nevrátil. Velký zvon (258 kg) rozbili přímo na věži.
V roce 1922 byly na kostelní věž zavěšeny dva nové zvony, velký zvon a umíráček. Náklady na pořízení byly uhrazeny téměř v plné míře z jediné sbírky. Tyto dva však roku 1942 odvezli nacisté. Do roku 2001 se tedy v našem farním kostele nacházely pouze starý Stecherův zvon z roku 1793 a dále umíráček pořízený po roce 1945.
V září roku 2001 byly pořízeny zvony nové, které byly ulity v dílně paní Marie Tomáškové-Dytrychové v Brodku u Přerova. Zvon Ludmila-Zdislava darovali kostelu bývali farníci – rodáci dnes žijící v Německu. Zvon Václav-Vojtěch je darem našich dobrodinců, farníků a nemalou částkou přispěl i Obecní úřad Moravany.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)