Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » pramen, studánka, vodopád » Konšelova studánka (studánka)

Konšelova studánka (studánka) [35906]



Studánka byla zřízena v r. 1934 na bývalém polesí Jezírko v údolí potoka Melatín. Při stavbě lesní silnice v r. 1999 byla studánka narušena. Z těchto důvodů byla přemístěna níže do žlíbku. Původní betonový blok s nápisem se zachoval a byl postaven na novou kamennou podezdívku.

Studánka byla postavena na počest prof. Konšela z Lesnické fakulty Mendlovy university v Brně. Na betonovém bloku je vyryt jeden z mnoha veršů prof. Josefa Konšela: "Lesem jde svěží přírody dech, do těla zdraví, klid vlévá v duši, běda, kdo zlobně mír lesa ruší, hanobí skvostné bohatství všech!" KONŠEL. Nad citátem je nápis: ZBUDOVÁNO LÉTA PÁNĚ 1934.

Prof. Ing. Dr.h.c Josef Konšel (1875 - 1958) byl profesorem pěstování lesů na Lesnické fakultě v Brně. Původně byl knězem. Na podnět olomouckého arcibiskupa vystudoval ve Vídni lesnictví a následně se staral o arcibiskupské lesy, kde působil v letech 1901 - 1922. Následně přešel na nově vzniklu Lesnickou fakultu v Brně, kde se stal profesorem pěstování lesů. Napsal učebnici "Pěstění lesů v biologickém ponětí". Je to první česká učebnice na biologických základech. Jeho přírodní laboratoří bylo polesí Hády, které vletech 1923 - 1938 přímo řídil a ověřoval zde svoje pokusy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)