Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radnice (zámek) [35888]

Kulturní památka (KP)

Raně barokní zámek zde byl postaven, patrně někdy v 2. polovině 17. století, za účasti J. Augustona. Kolem roku 1730 byl přestavěn ve slohu vrcholného baroka. Po roce 1849 byl přestavěn do dnešní podoby. Původně patrová budova s pavilónovou nástavbou nad středním rizalitem a s přístavbami, které vymezovaly hospodářský dvůr po obou stranách.

Město Radnice byly původně královským majetkem. Poprvé se připomínají r. 1336, kdy Jan Lucemburský prodal městečko Rožmberkům. Těm patřilo až do r. 1431, kdy je koupil Jan z Kolovrat, ale již r. 1478 je prodal Šternberkům. Po nich se zde vystřídala celá řada majitelů až je v roce 1642 získal Petr Malovec z Chýnova a založil panství Radnické. Malovcové nejprve bydleli v měšťanském domě v radnicích, ale brzy si zde vystavěli raně barokní zámek. Kdy se tak stalo se přesně neví.

V roce 1673 opět Radnice změnili vlastníka. Nejprve to byl Maxmilián František Boryně ze Lhoty a pak Jindřich Vinkler z Heimfeldu. Vdova po něm, Ludmila Konstancie, rozená z Bubna a Litic, se v r. 1719 provdala za hraběte Kazimíra Ferdinanda z Kupferwaldu. Ti zřejmě dali přestavět radnický zámek ve stylu vrcholného baroka. Bezdětná Ludmila Konstancie přežila i svého druhého manžela a panství se zámkem odkázala svému strýci Janu Václavovi z Bubna a Litic a od jeho dědiců je pak v roce 1758 získal Jan Nepomuk ze Šternberka. Počátkem 19. stol. zámek začal sloužit jen jako hospodářská správa panství a od r. 1827 byl v přízemí zřízen hostinec. R. 1849 spolu se značnou částí města vyhořel a byl po požáru přestavěn do dnešní podoby. V majetku Šternberků pak zůstal až do roku 1945. Od r. 1945 je zámek v majetku města Radnice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)