Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jablonná (zámek) [35697]




Zámek JABLONNÁ nad Vltavou byl postavem v první polovině 18. Století, patrně na místě starší vodní tvrze a prošel úpravami ve druhé polovině 19. století, které mu daly současnou neoklasicistní podobu. Z doby této poslední ucelené úpravy pochází litinové sloupy, tepané zábradlí a sochy v zámeckém parku. Tyto figurální plastiky s názvy Loutnista, Lovec, Flora, Podzim a Zima jsou dílem německého sochaře Möldnera.
Zámecká budova je součástí barokního areálu sestávajícího z vlastní budovy zámku, poplužního dvora a parku. Celý areál je situován na mírném jižním svahu do údolí soutoku Jablonského a Luhového potoka na okraji obce, která se nachází 6,5 km severozápadně od středočeského Neveklova a 19 km od Konopiště.
Zámek Jablonná nad Vltavou je typickým representantem sídla drobné šlechty, či letní residencí. Velmi důležitým akcentem hodnocení je kromě vlastního zámku i existence a dosud čitelný charakter celého areálu a to jak hospodářských objektů, tak i parku s dochovanou zelení i drobnou architekturou. Vlastní budova zámku je hranolový patrový objekt o půdorysu 39x 13,3metru, zastřešený plně zvalbenou mansardovou střechou. Severní průčelí obrácené do hospodářského dvora bylo v parteru narušeno dílčími pozdějšími stavebními úpravami, zatímco patro si zachovalo poměrně čistý výraz symetrické fasády.
Zámek a při něm ležící menší park v nedávné době patřil Národnímu výboru hlavního města Prahy, který zde umístil domov důchodců. V roce 2005 jej koupila společnost ROYAL interier, která zámek kompletně zrekonstruovala a umístila zde svou expozici. Při rekonstrukci byl kladen maximální důraz na zachování původního rázu objektu i přilehlého parku se sochami. Se stejným zřetelem byla provedena rekonstrukce maleb v interiéru zámku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)