Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Ostrava-město » rezervace, přír.zajímavost » Rybník Štěpán - Martinov (rybník)

Rybník Štěpán - Martinov (rybník) [35656]



Štěpán je přírodní rezervace, kterou najdeme severním směrem od městské části Martinov. Přírodní rezervaci Štěpán tvoří rybník Štěpán a okolní mokřady, kde jsou na několika místech tůně. Rybník a mokřady obklopuje lužní les s jilmovými doubravami a mokřadními olšinami. Oblast přírodní rezervace se nachází v široké nivě řeky Opavy. V mokřadech roste především rozlehlý porost Rákosin, které doplňují vysoké ostřice. Mokřady postupně přecházejí ve vlhkou louku. Kolem Rákosin rostou vrbové křoviny a na hladině rybníka můžeme vidět kotvici plovoucí, leknín bělostný, nepukalku plovoucía stulík žlutý. Na břehu vodní plochy roste kosatec žlutý a žabník trávolistý. Na loukách obklopujících mokřady a vodní plochu se daří na několika místech prstnatci májovému. Mezi živočichy žijícími ve vodě rybníka Štěpán objevily odborníci velmi vzácného chrostíka a nad hladinou bylo napočítáno více jak 21 druhů vážek. Mezi vodou a břehem se pohybuje několik druhů obojživelníků a mezi nimi kriticky ohrožené čolek velký, skokan ostronosý a štíhlý. Kromě obojživelníků se tu vyskytují tři druhy plazů, z nichž velmi významná je užovka podplamatá. Ve zdejší lokalitě se objevuje na 160 druhů ptáků a kolem 86 druhů se tu uhnízdilo. Můžeme tu spatřit kriticky ohrožené druhy a to bukáčka malého a vodouše rudonohého a nebo silně ohrožené druhy a to čírku modrou, lžičáka pestrého, chřástala kropenatého a bekasina otavního.

Rybník využívají jako přestávku v dlouhé cestě do teplých krajů vodní ptáci, kteří tudy na jaře a na podzim prolétají. Tato oblast je chráněná jako přírodní rezervace od roku 1994 a 1995 a zaujímá rozlohu 45,24 hektarů.

Lokalita se nachází v nadmořské výšce 212 až 215 metrů. Od konečné autobusu městské hromadné dopravy v Ostravě-Martinově se vydáme po modré značce východním směrem až k toku řeky Opavy, odtud pokračujeme proti toku severním směrem a po té co dojdeme k rybníku ocitneme se ve východní části přírodní rezervace Štěpán. Okrajem této rezervace prochází také značená cyklistická trasa, na kterou se můžeme připojit u železniční stanice Ostrava-Třebovice a odtud jet proti toku Opavy severním směrem. Od železniční stanice ve městě Hlučín se vydáme jihozápadním směrem po modré značce kolem zatopené pískovny až k rozcestí Děhylov-železniční stanice. Dále pokračujeme stále po modré značce jihovýchodním směrem k rybníku Štěpán a kolem loděnice v Děhylově.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)