Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pisárky (městská čtvrť) [35421]


    další pojmenování: Šrajbec

Pisárky (Šrajbec) je název čtvrti a katastrálního území města Brna o rozloze 466,83 ha. Dnes je toto území rozděleno mezi tři městské části. Největší část patří pod správu MČ Brno-střed, asi třetina území na západní straně katastru přináleží k MČ Brno-Kohoutovice a malé území na západě spravuje MC Brno-Jundrov.

Pro Brno bylo území dnešních Pisárek důležité už ve středověku, protože tudy od někdejšího Kamenného mlýna vedlo kamenné potrubí prvního městského vodovodu, který stavěl od roku 1416 Prokop z Písku ve spolupráci s brněnským měšťanem Václavem Hazem. Název Pisárky, byl prvně doložený roku 1673 v soupisu jmění starobrněnského kláštera. Byl odvozen od starých místních pojmenování „písařův les“ a „písařská louka“.

Až do 18.století bylo území dnešních Pisárek téměř bez zástavby. Krom Kamenného mlýna, o němž je první zmínka z roku 1366, zde jiné stavby nebyly. V 19 století vznikla kolem Kamenného mlýna malá osada osídlená převážně německy mluvícími obyvateli. V roce 1898 se z ní stala samostatná obec s názvem Kamenný Mlýn. V západní části pisáreckého katastru byl a dodnes je les, zatímco na svazích Žlutého kopce se rozkládaly zahrady a vinice.
Před rokem 1815 byl v jihozápadní části pisáreckého katastru postaven empírový Bauerův Zámeček. U něj pak byly postaveny budovy cukrovaru. V 70. letech 19. století byla započata výstavba vil ve Veslařské ulici, patřící tehdy k Jundrovu, která zde vyvrcholila v 80.letech 19. století. Od 80. let 19. století rovněž dochází k rozvoji vilové zástavby ve střední a západní části nynější ulice Hlinky.

V letech 1926-1928 bylo v Pisárecké nivě v blízkosti Bauerova zámečku vybudováno světoznámé Brněnské výstaviště.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pisárky (městská čtvrť) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)