Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » kostel, kaple, synagoga » Dominikánský klášter a kostel - Uherský Brod (klášter, kostel)

Dominikánský klášter a kostel - Uherský Brod (klášter, kostel) [35264]



Dominikánský klášter a kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází na Mariánském náměstí. Je jednou z nejstarších a největších památek na Uherskobrodsku a tvoří dominantu městského panoramatu. Původně gotický klášterní kostel s dlouhým, pro dominikány typickým presbytářem, byl vybudován asi v první polovině 14. století. Tento kostel byl mnohem vyšší, než je současný chrám. Byl tvořen trojlodím, s ozdobami z tesaného kamene. Na průčelí měl dvě věže ozdobené hodinami, které byly v té době velkou vzácností. Po několikerém vypálení a zpustošení v době husitské (1421) a v průběhu třicetileté války (1634), byl kostel radikálně přestavěn v období raného baroka, v 60. a 70. letech 17. století, nákladem hraběnky Eleonory z Kounic, rozené z Ditrichštejna. Autorem plastik na hlavním průčelí je olomoucký sochař František Zurn. Interiér kostela s díly Josefa Winterhaltera a Benedikta Telčika (oltář) byl naposled upravován v období novodobého historismu. Fasáda byla obnovena současně s rekonstrukcí klášterní budovy v posledních letech.

Na nádvoří před kostelem je socha kněze dominikánského řádu svatého Vincence Ferrerského. Sochu vyhotovil sochař Josef Antonín Winterhalter v roce 1747.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)