Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Doly (osada) [35235]



První písemná zmínka o obci Doly, se datuje k roku 1617. Je dnes místní části Bouzova a s 29 (2005) obyvateli se nachází pod hradem Bouzov u říčky Třebůvky. Leží 7 km jihozápadně od městečka Loštice a jsou dnes oblíbeným rekreačním místem s chatovou osadou.

Bystrý tok řeky Třebůvky se v minulosti využíval hlavně pro pohon mlýnského kola panského mlýna připomínaného v r. 1617, zbudovaného pro potřeby majitele Bouzova Mikuláše Bergra z Bergrů. Nesl název „Podhradní mlýn“. Už dvakrát vyhořel a naposledy v roce 1894.

V místech posledních domů sousední obce Jeřmaně měli majitelé Bouzova doly na železnou rudu a hutě. Pracovali zde především dělníci, němci z pruského Slezska, kteří bydleli v hospodě „Šalandě“. Protože doly a hutě vynášely bylo potřeba více pracovníků a hospoda již k ubytování nestačila, byly v r. 1715 rozděleny panské pozemky na kterých si vystavěli dělníci domky. Vzniklá osada podle nejstarší bouzovské matriky užívala název Hutě, Hamry, Grunt, Údolí naděje a od r. 1735 Hoffnungsthal a později Na Dolách.

Roku 1820 byla zde postavena kaplička, které darovala zvon manželka někdejšího mlynáře Balatky. Kamenný kříž nedaleko bývalého hostince „Šalandy“ je z roku 1815 u silnice k Jeřmani.

V roce 1888 byla u potoka Špraňku postavena parní pila. O něco výše v údolí potoka stála starší vodní pila, která již nestačila narůstající potřebě dřeva. Doly a hutě zanikly na počátku 19.stol. a pozemky po nich byly přiděleny v roce 1894 k Jeřmani. V roce 1834 měla osada Na Dolách 20 domů a 148 obyvatel a jako osada byla po roce1848 připojena k Bouzovu. V roce 1900 měla osada Na Dolách 19 domů a 105 českých a 7 německých obyvatel.

Obcí vede Naučná stezka lišky Bystroušky, která vás provede zajímavými místy v okolí a zajímavá jsou i další místa v okolí jako je Naučná stezka Špraňek se Zkamenělým zámkem, jeskyně a památník v Javoříčku, hrad Bouzov atd.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Doly (osada) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)