Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Děčín » divadlo » Městské divadlo - Děčín (divadlo)

Městské divadlo - Děčín (divadlo) [35143]



Městské divadlo Děčín je jedinou divadelní budovou ve městě. Naleznete ji na Teplické ulici v Děčíně IV (na levém břehu Labe, čtvrť Podmokly, jen několik minut chůze z centra města směrem na Teplice). Na počátku 20. století zde bylo vybudováno varieté. Nový majitel G. F. Pilz přístavbou jeviště a provaziště roku 1918 rozšířil možnosti využití sálu: vedle varietních a tanečních produkcí se zde také promítaly filmy a hrálo divadlo. Hostovaly zde německé a české soubory, a to jak činoherní, tak rovněž operní.

Po roce 1990 se děčínské divadlo stává samostatným zařízením města a dosavadní "programovou všehochuť " nahrazuje profesionálním divadelním stagionovým provozem. V roce 1995 začala zásadní proměna budovy v reprezentativní stánek umění. V první fázi rekonstrukce byl zcela přestavěn vstupní areál s novým architektonickým a barevným řešením průčelí, úpravy zasáhly rovněž jeviště a výrazně povýšily estetiku hlediště. V roce 1998 byla ukončena druhá část rekonstrukce, která rozšířila především společenské prostory. V původní budově vznikl foyer s využitím jako výstavní síň. Přilehlý trakt dvou budov (kdysi restaurace a hotel) byl stavebně propojen s divadlem a rozšířil prostory o Komorní sál, který je nejen přestávkovým rozptylovým prostorem, ale svým technickým vybavením umožňuje pořádání komorních i experimentálních představení či koncertů. V roce 2004 byla dokončena závěrečná fáze, která zákulisí doplnila o zadní jeviště pro přísun kulis a především o moderní herecké šatny.

Městské divadlo Děčín obyvatelům města i přijíždějícím návštěvníkům nabízí pohostinská profesionální divadelní představení (činohra, opera, opereta, balet) a koncerty vážné hudby (komorní i symfonické). Divadelní a koncertní sezona obvykle začíná v říjnu a trvá až do června.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)