Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kostel svaté Kunhuty - Hlína (kostel)

Kostel svaté Kunhuty - Hlína (kostel) [35081]



Staré farní zápisy říkají, že kostel na Hlíně byl již v roce 1208, tedy 27 let po založení kounického kláštěra a je pravděpodobné, že kounický klášter Rosa Coeli měl na zdejší kostel vliv a pravomoc. Farní budova bývala naproti kostelu a po zániku fary, asi kolem roku 1590, byla přeměněna na myslivnu. Zánik hlínské fary souvisel se vzrůstem nekatolických náboženských vyznání v kraji.

Kostel byl poté spravován světskou šlechtickou vrchností, kdy se na majetku kounického panství vystřídali mimo jiné král Ferdinand I., knížata Ditrichštejnovi a hrabata Herbersteinovi. Od roku 1656 je teda Hlína přifařena do Kounic, při nichž zůstává až do roku 1787, kdy byla přidělena k lokální faře v Neslovicích. V té době byl již kostel hlínský tak zpustlý, že byl roku 1793 zbořen a nynější filiální kostel, zasvěcený svaté Kunhutě, na to vystavěn nákladem 1 828 zlatých a vysvěcen 24.9.1794. Původní, starý kostel stával asi o 15 až 20 metrů níže na jihozápad, v místech, kde dnes stojí kříž z roku 1852.

Obraz svaté Kunhuty nad hlavním oltářem je z roku 1746 a namaloval jej malíř Josef Mayer. - Nejcennější památkou interiéru je dřevořezba svaté Kateřiny z 80. let 15. století. V roce 2000 byla středem zájmu na výstavě Velká Morava v Brně. Dnes je uložena v církevním depozitáři, aby se předešlo jejímu odcizení. - V roce 1996 při vloupání do kostela byly zde odcizeny dvě dřevořezby andělů klečících u svatostánku. - Věž kostela je 23 metrů vysoká.

V minulosti byly ve věži místního kostela dva zvony, větší o váze 240 kg a menší o váze 150 kg. Ve světových válkách o zvony kostel přišel. V první světové válce byl přímo ve věži kostela rozbíjen na kusy těžší ze zvonů. Kolem roku 1930 si občané pořídili nový zvon, náhradou za sebraný zvon v 1. světové válce. Zaplatil jej velkostatkář pan Uhlíř ze Špidlen. Tehdy stál zvon 20 000 korun. Ve druhé světové válce byly sebrány oba dva zvony. Po válce byl jeden z původních zvonů neporušený vrácen, protože se nehodil na výrobu zbraní, obsahoval hodně stříbra. V době, kdy byl kostel bez zvonu, sestrojil místní zámečník provizorní zvonění z nárazníku železničního vagonu. V roce 1997 navrhnul kostelník pan Jan Vašulín pořídit zvon druhý. I když se zdála předpokládaná cena 100 000 korun velmi vysoká, podařilo se peníze získat. Přispěli věřící, občané, rodáci, obec i soukromé firmy. Zvon vážící 219 kg ulila známá zvonařská dílna z Brodku u Přerova. Zvon byl slavnostně vysvěcen 20. června 1998 a poté byl vyzdvižen do věže kostela pomocí autojeřábu. Oba zvony jsou vybaveny elektrickým zařízením na samočinné zvonění.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)