Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Starý židovský hřbitov - Kolín (hřbitov)

Starý židovský hřbitov - Kolín (hřbitov) [35038]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Starý židovský hřbitov se rozkládá mezi Kmochovou a Sluneční ulicí. Hřbitov je obehnaný zdí z lámaného kamene, místy vyspravenou cihlami. Do areálu vedou dvě brány - hlavní vstup na hřbitov je umístěn na východní straně z Kmochovy ulice, zadní vstup pak v západojižní části areálu ze Sluneční ulice. Na hřbitově se nachází cca 2600 náhrobních kamenů. Předmětem ochrany je pozemek hřbitova s náhrobky, ohradní zeď s dvěma branami a pozemky

Kolínský starý židovský hřbitov je velmi cenný. Nachází se na něm více než 2600 náhrobních kamenů, které dokumentují vývoj židovského náhrobku od 15. do 19. století. Údajně byl založen r. 1418. Byl několikrát rozšiřován, např. v 17, 18. a 19. století. Nejstarší čitelné náhrobky jsou z roku 1492, pohřbívalo se zde do roku 1887. V areálu se nacházejí hroby významných rabínů a talmudských učenců; pohřben je zde i Becalel ben Jehuda Liva-Löw (zemřel 1599), syn pražského vrchního rabína Jehudy ben Becalela.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)