Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » divadlo » Malé divadlo - České Budějovice (divadlo)

Malé divadlo - České Budějovice (divadlo) [35022]


    další pojmenování: Jihočeské divadlo

Místo, kde stojí historická budova Jihočeského divadla patří mezi nejstarší historické části města Českých Budějovic.

V roce 1763 zde město postavilo skladiště piva pro městský pivovar. O rok později část skladu přebudovalo na jednoduché divadlo pro zhruba 400 diváků, v němž se - pouze německy - hrálo až do roku 1817. Nová divadelní budova byla na tomto místě otevřena 26.12.1819. Divadlo bylo v průběhu let mnohokrát přestavováno (poslední dokončená přestavba je z roku 1990).

První česká hra se tu odehrála roku 1838 (Štěpánkův Čech a Němec, provozovaná ovšem německou společností). Se Zöllnerovou společností zde vystoupil naposledy ve svém životě i J. K. Tyl (ve vlastní hře - Chudý kejklíř).

Vznik JND (Jihočeského Národního Divadla) spadá až do roku 1919 - 6.září tohoto roku JND zahájilo činnost premiérou Smetanova Dalibora, 7.září uvedla činohra Vrchlického Soud lásky. Historicky prvním uměleckým ředitelem divadla se stal režisér Karel Dostal. Umělecké oživení nastalo až počátkem 30.let, kdy v čele divadla stanul Bedřich Jeřábek. Po jeho smrti v roce 1934 se vedení ujala jeho žena Monika, šéfem činohry a zároveň dramaturgem divadla se stává PhDr. Josef Stejskal, prvý, který přináší ucelený umělecký program.

Během tzv. Protektorátu Čechy a Morava byla divadelní budova zabrána pro německý soubor ; český soubor byl vyhoštěn z Českých Budějovic a JND zahájilo další etapu své činnosti v Táboře.

Do své divadelní budovy na břehu Malše se soubor vrátil až 12.května 1945. Během násladujících let se několikrát měnil i název divadla (Jihočeské divadlo, Krajské oblastní divadlo a od roku 1956 opět Jihočeské).

Po skončení II. světové války se opět formovaly nové umělecké soubory. K činohře, jež nikdy nepřerušila svou činnost úplně, se od roku 1959 připojil samostatný operní a baletní soubor. K důležitým érám poválečné historie JD patří mj. působení režisérů M. Macháčka (1952 - 1956), O. Hasse (1956 - 1959, pak pravidelný host) či M. Fridricha ; v opeře zejména éra dirigentů E. Křepelky a zejména K. Noska (1962 - 1986), v baletu M. Hojdyse (1962 - 1986).

Dnešní JD integruje čtyři samostatně působící umělecké soubory - činohru, operu, balet a od 1.7.2004 i soubor loutkohry. V jejichž čele stojí Libuše Králová (balet), Martin Glaser (činohra), Zdeněk Jecelín (loutkohra) a Miloslav Veselý (opera). Současným ředitelem divadla je Mgr. Jiří Šesták.

Zřizovatelem Jihočeského divadla je město České Budějovice.

Nedílnou součástí umělecké činnosti JD je od konce 50. let pravidelné účinkování v letních měsících před otáčivým hledištěm v zámeckém parku Českého Krumlova. Autorem původní koncepce otáčivého hlediště byl scénograf Joan Brehms. První improvizovanou točnou (1958) před rokokovou Bellarií nahradila v roce 1960 na témže místě větší s kapacitou 550 míst. Dramaturgicky nejvhodnějšími se pro tento prostor ukázala především česká klasika (Lucerna, Radúz a Mahulena), ze Shakespearova komediálního odkazu Sen noci svatojánské. Specielně pro "točnu" psali své hry kupř. František Kožík (Tristan a Isolda), František Hrubín (Kráska a Zvíře). Od 60. let se tu provozuje také opera (Rusalka, Rigoletto, Kouzelná flétna aj.) a balet (Labutí jezero, Giselle, Carmen ...).

Poslední velká rekonstrukce otáčivého hlediště proběhla v letech 1989 - 1993. Touto scénickou raritou se v 90. letech inspirovali režiséři Jiří Menzel (Sen noci svatojánské), Jan Kačer (Bouře, Rigolett), Miroslav Krobot (Kráska a zvíře), Jana Kališová (Rusalka), Petr Kracik (Lucerna), Martin Glaser (Tři mušketýři, Ženy Jindřicha VIII.), Josef Průdek (Rusalka) a další.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)