Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » kostel, kaple, synagoga » Farní kostel Narození Panny Marie - Mlýnický Dvůr (kostel)

Farní kostel Narození Panny Marie - Mlýnický Dvůr (kostel) [34916]

Kulturní památka (KP)

Kostel Narození Panny Marie je hodnotným příkladem pozdně barokního stavitelství ze sedmdesátých let 18. století na Červenovodsku. Ohradní zeď s branou a náhrobky i krucifix před vstupem jsou hodnotnou a nedílnou součástí historického areálu kostela a zároveň s ním jsou významnou součástí veřejného prostranství a malebným a pohledově významným prvkem centrálního prostoru obce. Náhrobky vynikají svou vysokou uměleckou úrovní, kvalitou zpracování i historickou hodnotou.

Jednolodní orientovaná obdélná stavba venkovského kostela s trojboce uzavřeným odsazeným presbytářem, stojí na bývalém hřbitově kruhového půdorysu, obehnaném ohradní zdí, v níž je před vstupem vystavěna kulisová brána. Před branou při vstupu je postaven Krucifix s Pannou Marií Bolestnou. V ohradní zdi jsou na jižní straně z prostoru hřbitova vsazeny dvě pískovcové náhrobní desky z pol. 18. století , z toho jedna zdvojená. Dětský renesanční pískovcový náhrobek, nalezený při výkopových pracích je uložen v předsíni kostela. Na hřbitově u jižní zdi kostela je situován empírový obeliskový náhrobek rodiny Lubichovy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)