Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » divadlo » Divadlo hudby - Olomouc (divadlo)

Divadlo hudby - Olomouc (divadlo) [34430]



Ultraolomoucké intimní divadélko s uměleckým programem navštěvované vybranou společností. Repertoir z části veselý i sentimentální. Pro získání slušného místa je lépe obrátit se na předprodejní kancelář, poněvadž v poslední chvíli před představením bývá nával a většina lístků je rozprodaná.

Náš úvodní sardonický slogan, jejž jsme si vypůjčili z Průvodce Paříží Štyrského a Toyen, celkem přiléhavě charakterizuje hlavní zacílení více než čtyřicetileté pestré činnosti Divadla hudby v Olomouci.

Vzniklo v roce 1968 na místě bývalého Radiotabarinu, posléze zasedací místnosti podniku Československé spoje, jako jedna z několika odnoží pražského Divadla hudby (DH) a více méně přebíralo podstatnou část programu právě odtamtud v tzv. hudebních konzervách - režijně upravených pásmech hudby, slova a obrazu. Drobnější vlastní produkce (večery poesie, setkání se zajímavými umělci), filmové projekce v tzv. minikinu a hostování studiové scény místního kamenného divadla tuto činnost dobře doplňovaly.

Postupem času se však prostor divadla otevíral stále častěji různým dalším nápadům, závislost na pražském DH skončila v roce 1986, začalo častější dovážení komorních divadelních představení, až se po roce 1990, kdy se DH osamostatnilo z područí OKS, stalo jeho doménou.

Název Divadlo hudby je tedy spíše paradoxním dědictvím minulosti – instituce je dnes spíše jakýmsi produkčním domem, tedy otevřeným místem setkávání, platformou, připravenou organizovat všemožné typy produkcí: od technicky nejnáročnějších představení současného tance, přes komorní divadla, filmové projekce až po koncerty nejrůznějších žánrů.

Podstatnou náplní činnosti DH je program pro děti (viz sekci DHO dětem) a žáky a studenty (viz sekci Školám), za což získalo v roce 2009 od Sítě mateřských center ČR titul Společnost přátelská rodině.

DH také pořádá, podílí se na produkci nebo byť jen hostí několik festivalů – Dny židovské kultury Olomouc, Jeden svět, Velká inventura, EDO, AFO, Divadelní Flora atd.

Kromě uvádění hostujících českých a v malé míře i zahraničních divadelních souborů, se DH věnuje i studentským a amatérským divadelním spolkům, jejichž snažení podporuje poskytnutím prostor a zázemí se servisem od zkoušek až k uvedení závěrečného tvaru akce či inscenace. Kontinuálně tu takto po mnoho let vystupují amatérští inscenátoři ze Slovanského tyátru, studenti francouzské sekce Slovanského gymnázia, španělské sekce Gymnázia Čajkovského atd.

Nad rámec svého poslání přistupuje DH čas od času ku produkci vlastní; vyjímaje již tradiční plesy a programy k vernisážím, byla to v poslední době inscenace hry Yasminy Rezy Obraz (2007) či nastudování autorské dramatizace románu Gustava Flauberta Madame Bovary v koprodukci s občanským sdružením Divadlo Konvikt (2009).

V blízké budoucnosti čeká DH spojení s Muzeem umění Olomouc v rámci projektu Středoevropského fora, od nějž se očekává nejen kýžená rekonstrukce stávajících prostor DH, nýbrž i zprovoznění plnohodnotného multifunkčního kulturního prostoru v bývalém kině Central.

Divadlo hudby Olomouc je zřizováno Magistrátem města Olomouc a sídlí v budově Muzea umění Olomouc


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)