Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Soběšice (městská čtvrť)

Soběšice (městská čtvrť) [34366]



Soběšice jsou historická obec, městská čtvrť a katastrální území o rozloze 606,06 ha, které tvoří nejsevernější část brněnské městské části Brno-sever. Trvale zde žije cca 1475 obyvatel. První písemná zmínka o Soěšicích pochází z roku 1286. Soběšice byly připojeny k Brnu v roce 1971.

Blízkost města i lesů, které Soběšice obklopují, je lákavá pro lidi nejen k výletům, ale i k trvalému bydlení. Na území dříve samostatné obce je základní škola, hřbitov, hřiště, klášter sester Klarisek, pomník mistra Jana Husa. V současné době probíhá na katastru obce poměrně rozsáhlá výstavba nových rodinných domků.

Geograficky nejznámější je kopec Strom (404 m n.m.) nad sadovou oblastí. Na jeho vrcholku dříve stávala kaple svatého Kříže, která zde byla postavena jako výraz díků za odvrácení morové nákazy. Byla postavena v letech 1715 až 1717 podle plánů brněnského architekta Mořice Grimma a později se vrchol její kopule stal jedním ze základních geodetických bodů. Kaple zde stávala až do druhé světové války. Dnes ji připomíná památník vedle něhož je postavena nová rozhledna s výhledem na Brno.

V brněnských Soběšicích jsou každý rok pořádány tradiční svatováclavské hody. Tyto hody pořádá Hodový výbor, o.s. jehož předsedou je Tomáš Lerch. V září roku 2009 začala skupina mladých lidí vydávat časopis pro místní občany pod jménem Sobulák.

 


 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Soběšice (městská čtvrť) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)