Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Koldín (obec) [3427]



Koldín je obec v okrese Ústí nad Orlicí, nacházející se cca 5 km na sever od města Choceň. K 1.1. 2010 zde žilo 330 obyvatel. V obci najdete mateřskou školu, obchod se smíšeným zbožím i pohostinství. V okolí Koldína je nádherná příroda, rybníky, i lesy plné hub.

Jméno vsi vzniklo z osobního jména Kolda, které se týká zřejmě některého příslušníka rodu Půticů, kde bylo toto jméno oblíbené.

Nejstarší osídlení bylo na místě osady Hradiště, kde bylo "Na hradě" prehistorické opevnění a v dolní části středověká fortifikace. Ves byla pravděpodobně založena v první polovině 14. století. Podle některých badatelů založili obec Půticové, kteří v povodí Tiché Orlice zakládali hrady a tvrze. Podle dochovaných pramenů se v roce 1309 na listině, kterou Vítek ze Švábenic daroval některé majteky zderazskému klášteru, připomíná jako svědek "Nicolaus de Colditz". Také zpráva z roku 1376 uvádějící Koldice z Kozí, který měl podací právo ke kostelu ve Skořenicích. Obě zprávy však nedokládají existenci Koldína. První zpráva, která připomíná Koldín, pochází z roku 1406; podle ní Jaroslav z Koldína z Kozí vlastnil dvůr a ves Kozičky. Sídlil na tvrzi Hradiště a zemřel před rokem 1457. Ves Koldín se také připomíná roku 1454, kdy si Jan Náhražek z Boskovic vyprosil na králi Ladislavu Jagelonském právo odúmrtí po Petru Hroškovi. V polovině 15. století se ves skládala ze dvou částí. První tvořil poplužní dvůr s polemi, lukami a pastvinami. Na počátku 16. století patřila tato část choceňskému panství. Jako jeho součást se uvádí roku 1559. Druhá část vsi patřila v první polovině 16. století vladykům z Bezděkova a v roce 1534 ji vlastnil Michla z Říčan. Na konci 16. století se obě části spojily a tvořily jeden zemský statek. Ten se skládal ze vsi Koldína, poplužního dvora, vsi Hradiště a tvrze. V roce 1589 získal tento majetek Jan Hildebrant Licek z Rýzmburka, který k němu připojil i dvůr Kozičky s krčmou a ves Turov. Statek zůstal samostatným až do roku 1684, kdy splynul s častolovickým panstvím až do roku 1850. Od tohoto roku se Koldín stal samostatnou obcí, jejíž součástí se stala ves Hradiště a ves Turov. Od 1. 2. 1949 se stal Koldín součástí okresu Vysoké Mýto. Od roku 1960 patří Koldín do okresu Ústí nad Orlicí. Od roku 2004 je ve správě pověřeného města Vysokého Mýta.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Koldín (obec) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)