Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Leština (obec) [3424]



Obec Leština se nachází na těsném předělu Svitavské pahorkatiny a Českomoravské vysočiny, leží v nad mořské výšce 420 až 493 m nad m. Leží na severovýchodním okraji okresu Chrudim, hranicí katastrálních území sousedí s okresy Ústí nad Orlicí a Svitavy.

Obec se skládá z několika sídel: Leštiny, Doubravic, Dvořiště a Podhořan. K Doubravicím patří i osada Podchlum, skládající se z několika chalup podél toku Novohradky.
Leština je největším sídlem, co do počtu obyvatel. Dolní část obce se rozkládá na rovině, horní část obce stoupá do vrchu po obou stranách komunikace. Nejvyšší místo je na východě obce zvané Homolský kopec, který je vysoký 493 m.

V dolní části obce se nachází náves ulicového typu jejíž západní strana je ohraničena areálem zemědělského střediska ZEPO, bývalého panství. Druhá strana návsi je lemována řadou obytných domů. Zde se nachází budova ZEPO. Na horním konci návsi stojí zvonička, která byla v nedávné době rekonstruována.
Jižně od obce při silnici 11/357 je hřbitov. Ve střední části obce se po pravé straně silnice nachází prodejna smíšeného zboží. V horní části obce dominuje budova bývalé hospody, před kterou je mohutný kaštan.

Na jihovýchodním okraji obce je vodní nádrž, která slouží pro požární účely a dříve sloužila i pro koupání.
Obcí prochází silnice II.třídy č.357.
Součástí obce je i osada Dolany na břehu řeky Novohradky.
Leština je vzdálená 9,5 km jihozápadně od svého bývalého okresního města Vysoké Mýto.

Obec Leština a její čtyři katastry patří do zdejšího mikroregionu Maštale, který se nachází jihovýchodně od ní. Tato oblast je chráněnou přírodní rezervací, (chráněný přírodní výtvor-pískovcové skály). Na které navazuje překrásné údolím říčky Novohradky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Leština (obec) Šumperk
obec, osada Leština (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Leština u Světlé (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Leština (část obce) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)