Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kameničná (obec) [3422]



Kameničná leží v podhůří Orlických hor, 5,5 km severozápadně od města Žamberk. Se svýmí 340ti obyvateli zaujímá své postavení spíše mezi malými obcemi, je však o to klidnější a malebnější, vhodná především k rekreaci jak v letních tak hlavně v zimních měsících. Je to též díky své poloze asi 16 km od Říček v Orlických horách (lyžařského střediska) nebo 15 km vzdálené údolní přehrady Pastviny, která je velice vhodná ke koupání.

Obec si do svého znaku již na staré obecní pečeti dala staroslovanský strom lípu, vyrůstající z hromady kamení. Právě to, že ze zdejší půdy "kamení jen roste a po dešti jen prší", dalo vesnici jméno a zdejším hospodářům pověst pracovitých a svědomitých lidí, neboť jen takoví se zde mohli uživit.

Jako u většiny malých vesnic i v případě Kameničné zůstane její původ navždy tajemstvím historie. Není sporu o tom, že byla založena v době slovanské kolonizace, a že v její blízkosti probíhala obchodní stezka Slavníkovského panství z Kostelce do Kladska, které strážilo severní hranici držav tohoto významného rodu. Na tuto dobu upomínají téměř nezřetelné zbytky osídlení v místě zvaném „na hradě“ v lese Suchá. Patrně zde stával dřevěný hrad, chránící stezku před lapky. Právě k tomuto hrádku se váží staré pověsti o princezně Kuně a ukrytých pokladech. Nalézt zakopané bohatství se pokoušeli někteří občané ještě v 19. století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kameničná (obec) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)