Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Uhřice (obec) [3322]



Uhřice se nachází asi 3 km severovýchodně od Morkovic. Obec leží na silnici II. třídy z Morkovic do Mořic, a nachází se na rozhraní tříokresů - vyškovského, prostějovského a kroměřížského, ale dnes i tří krajů - jihomoravského, olomouckého a zlínského. Patří ovšem ještě do Zlínského kraje, a tedy i kroměřížského okresu. 

Obec Uhřice vznikla jako územní samosprávná jednotka ke dni 23. 11. 1990.

Historie

Uhřice, původně Uherce se prvně datují v roce 1336, tvar Uhřice je poprvé datován v roce 1407. V obci se nachází zámeček, ke kterému patřil i velkostatek. První zmínky jsou z roku 1336, kdy byl majitelem těchto nemovitostí Vrchoslav z Uherce. Markrabí Jan učinil Uhřice jako mnoho jiných lénem a dal je 22. ledna 1371 Půtovi z Holštejna. V roce 1398 se připomíná v Uhřicích mlýn a svobodný dvůr. Pak velkostatek přecházel do různých rukou, až roku 1810 koupil tento ve veřejné dražbě Ignác Bedřich z Fridrichsteátu. Tento rod držel majetek až do roku 1853. Po tomto rodu dědil v pozůstalostním řízení velkostatek se zámkem rod Jenison z Walworthů a tento jej držel až do úmrtí manželky držitele tohoto rodu, do roku 1935. 

Zámeček byl zřízen z bývalé tvrze hraběnkou Zuzanou Gelhornovou, stejně tak jako ovčírna, pivovar se sladovnou, panský šenk, mlýn a kovárna. V roce 1882 byla v obci zřízena škola v místě bývalého pivovaru. Tento obci věnoval majitel velkostatku a zámku, hrabě Bedřich Jenison s podmínkou, že škola bude zproštěna placení učitelských a školských poplatků. Do této doby chodily děti do školy v sousedních Počenicích. Tato školní budova nedostačovala dlouho svému účelu a tak v roce 1926 byla postavena škola nová, trojtřídní, odpovídající tehdejším poměrům. 

Dnes je škola přestavěna a slouží jako Obecní úřad, občanům obce jako kulturní stánek pro společenské účely, knihovna, ordinace obvodního lékaře, na zahradě je zřízeno velmi pěkné dětské hřiště a prostory pro pořádání tanečních zábav, hasičských výletů, soutěží a oslav. 

Na obec Uhřice, jako na mnoho jiných, padla tíha druhé světové války dosti bolestivě. Z uhřických občanů byl popraven dobrý člověk, Sokol - Ferdinand Šimeček a na následky totálního nasazení v tehdejší Říši, zemřel Stanislav Svozílek. 

19. prosince 1944 letěla jako mnohokráte před tím, americká letadlová peruť, bombardovat město Vídeň. Byla nad naší obcí napadena německými stíhačkami, které vzlétly z letiště v Prostějově a tím byla přinucena část svých nesených bomb shodit. Žel tak nešťastně, že dvě z těchto bomb spadly na naši vesnici a zahynulo při tom 6 dětí a jejich dvě maminky. 

Radostnější bylo osvobození naší obce 1. května 1945. Při osvobozování padl jeden rumunský voják, který byl v dubnu roku 1951 exhumován a převezen do společného hrobu v Brně. 

V letech 1945 až 1948 byla část pozemků bývalého velkostatku rozdělena parcelací. V roce 1948 bylo ustanoveno strojní družstvo a v roce 1949 byl ustanoven přípravný výbor JZD. Roku 1950 bylo založeno družstvo II. typu a od 1. ledna 1952 družstvo přešlo na III. typ a tím hospodařit společně. Dnes hospodaří na všech pozemcích Agrodružstvo Morkovice, na farmě v Uhřicích je chován hovězí dobytek. 

Novým majitelem zámku a velkostatku se stal pan Josef Jarka, který veškeré úsilí a snahu směřuje k obnovení těchto nemovitostí, které po navrácení v restitučních řízeních bývalým vlastníkům, kteří nemovitosti neudržovali, byly tyto v havarijním stavu. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Uhřice (obec) Vyškov
obec, osada Uhřice (obec) Kroměříž
obec, osada Uhřice (obec) Blansko
obec, osada Uhřice (obec) Hodonín
obec, osada Uhřice (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)