Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Roštění (obec) [3305]



Roštění patří mezi staré osady. Obec se nachází 7 km od Holešova ve Zlínském kraji  v oblasti Hornomoravského úvalu, v nadmořské výšce 237 m s katastrální výměrou 687 ha. Dominantou obce je kostel sv. Floriána, patrona obce, postavený v roce 1932.

 

Přírodní podmínky

Tato část střední Moravy se historicky a etnograficky nazývá Haná.  Obec leží v Hornomoravském úvalu. Katastrální výměra obce činí 687 hektarů a je charakterizováno mírně svažitým terénem, v nadmořské výšce cca 237 m n.m.  Z celkové katastrální výměry obce tvoří převážnou většinu orná půda, lesy zabírají pouze kolem jedné desetiny katastru obce. Vzhledem k geografické poloze bychom nalezli v obci velmi málo ploch s travním porostem, najdeme zde však i  ovocné sady.

V katastru obce Roštění se nachází dva vodní toky – Roštěnka a Pacetlucký potok, v místní trati je Roštěnka většinou zatrubněná.

Občanská vybavenost obce

V obci je pro menší děti k dispozici mateřská škola. Dále bychom v obci našli knihovnu, kostel a hřbitov. Místní obyvatelé mohou využívat plynofikaci i veřejný vodovod, telefonní kabel.  Současné Roštění je upravená vesnice s téměř 700 obyvateli s bohatou spolkovou činností, tradici si získal rybářský maraton, pořádaný dvakrát ročně místními rybáři. Sportovní areál, který leží na okraji obce blízko lesa, nabízí víceúčelové hřiště s umělým povrchem pro tenis, volejbal a fotbal. Zásobování a občerstvení zajišťují tři obchody a tři hostince.  Obec je dostupná autem a autobusem po celý rok. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Roštění (obec) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)