Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rataje (obec) [3302]



Obec Rataje se rozkládá jihozápadně od Kroměříže. Obklopují ji Chřiby a část Litenčicko - Orlovských lesů. Na rozloze 1211 ha žije 1 135 obyvatel. Název Rataje je podle zaměstnání obyvatelstva - ve staročeštině znamená oráč.

Obec a její okolí byly osídleny již v období 500 - 1000 let př. n. I. Dokladem toho jsou různé archeologické nálezy, jako hrob z doby lužické, řada zachovalých popelnic, koster s náušnicemi, skrčená kostra, ale také kus pohanského obětiště. Nejstarší doložená zpráva o Ratajích se dochovala z roku 1349, kdy vladyka Smil z Rataj uskutečnil prodej s Vokem z Holštejna.

Fara v Ratajích stávala již roku 1220, která v pozdější době zanikla. Až do roku 1570 byla přifařena ke zdounské farnosti. Rataje byly středem několika náboženských sekt. V letech 1560 - 1600 drželi v obci kostel i faru Bratři. V letech 1600 - 1618 se museli stáhnout do "sboru" a v letech 1618 - 1620 byl v Ratajích jen bratrský kněz. Farnost spravoval zdounský farář. Katolickou faru obnovili až roku 1670 jezuité z Uherského Hradiště a od roku 1700 již byla opět celá fara katolická. Nová fara byla postavena v letech 1810 - 1814. V obci se nachází kostel sv. Petra a Pavla. Je postaven v novogotickém slohu a má dvě věže. Byl vybudován v letech 1881 - 1884. Kostel stojí na místě, kde dříve stávala kamenná románská kaple a později gotický kostel. Kaple pocházela z roku 1030, její základy měly podobu trojúhelníku a na východní straně měla širokou apsidu. Starý gotický kostel stál na základech této kaple, byl však rozšířen o dvě pobočné kaple a nové presbyterium. V roce 1840 vyhořel a v roce 1841 byl znovu vystavěn. Pro špatný stav kostela bylo přistoupeno v roce 1881 k jeho zbourání a zbudování zcela nového, dnešního kostela. Ten byl dokončen roku 1884 a téměř po patnácti letech od dokončení chrámu byl vysvěcen. V roce 1931 byly provedeny opravy střechy a upevnění křížů na věžích. V roce 1998 došlo k výměně podlahy v celém kostele.

K dalším pamětihodnostem v obci patří hřbitovní kaple, v níž se nachází obraz Matky Boží s děťátkem. Dále to je Sádkový kříž (1872), Bílkův kříž (1887), Poledňáků kříž, kříž z litého železa (1887), kamenný kříž ratajské obce a socha Blahoslavené Panny Marie umístěná mezi lípami svobody. První písemná zpráva o škole pochází z poloviny 12. století, která se zmiňuje, že učitel dostával roční služné.

V roce 1550 byla v Ratajích zřízena slavná bratrská škola. Do roku 1778 na konci dědiny za kostelem stávala stará škola. V roce 1880 byla postavena nová budova školy. V roce 1979 byla základní škola v Ratajích zrušena a žáci dojížděli do Kroměříže. Školním rokem 1991 -1992 byla základní škola obnovena. Dnes je ve škole provedena plynofikace a otevřena školní družina. Velkou mírou na kulturní život v obci se podílí TJ Sokol. V obci působí téměř sto let a za dobu své působnosti přispěl k sportovnímu i společenskému a kulturnímu rozvoji obyvatel na mnoha svých pořádaných akcích. V roce 1985 bylo Sokolem dobudováno fotbalové hřiště s šatnami. Dalšími činnými organizacemi v obci jsou myslivecké sdružení, sbor dobrovolných hasičů, Český zahrádkářský svaz, Červený kříž a v neposlední řadě divadelní soubory. V obci je v provozu sokolovna, pošta, obchod s potravinami a mateřská škola.

Z Rataj pochází i několik významných osobností - např. hudební skladatel Emil Axman, kněz Ondřej Brázdil, poslanec říšského sněmu Viktorin Brázdil, generál justiční služby František Machálek, příslušník čs. letectva v Anglii František Machálek ml., středoškolský profesor a akademický malíř Oldřich Zezula a profesor Vysoké školy technické v Brně Josef Grňa.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rataje (obec) Kroměříž
obec, osada Rataje (obec) Benešov
město, městys Rataje nad Sázavou (městys) Kutná Hora
obec, osada Rataje (obec) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)