Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Prasklice (obec) [3296]



Obec Prasklice leží 20 km od Kroměříže. Rozkládá se na mírných svazích v nadmořské výšce 248 m. Reliéf krajiny v okolí Prasklic má charakter členité pahorkatiny s plochými hřbety a úvalovitými údolími. V katastrálním území obce se nacházejí  dva vodní zdroje a to přímo jejím středem protéká Švábský potok, který se vlévá do potoka zvaného Tištínka. Tvar obce je pravidelný a tvoří širokou ulici, kterou uzavírají na obou koncích napříč skupiny domů, v minulosti zvané "Brány". Uprostřed je malá náves, v jejímž středu stojí farní kostel s dnes již pustou farou a budova bývalé školy (dnes budova OÚ).

Obec Prasklice leží 20 km od Kroměříže. Rozkládá se na mírných svazích v nadmořské výšce 248 m. Reliéf krajiny v okolí Prasklic má charakter členité pahorkatiny s plochými hřbety a úvalovitými údolími. V katastrálním území obce se nacházejí  dva vodní zdroje a to přímo jejím středem protéká Švábský potok, který se vlévá do potoka zvaného Tištínka. Tvar obce je pravidelný a tvoří širokou ulici, kterou uzavírají na obou koncích napříč skupiny domů, v minulosti zvané "Brány". Uprostřed je malá náves, v jejímž středu stojí farní kostel s dnes již pustou farou a budova bývalé školy (dnes budova OÚ).

Jméno obce patří ke jménům patronimickým a je odvozeno od osobního jména Praskl nebo Praskla, které vzniklo ze slovesa prasknout, staročesky prasknút a místní jméno jako celek tedy znamená "ves lidí Prasklových".

Dobu, kdy ves vznikla, můžeme dnes  jen odhadovat. První písemná zmínka o obci je z roku 1355, kdy ji Markvart z Morkovic prodal mladšímu bratru císaře Karla IV. moravskému markraběti Janu Jindřichovi. Moravská markrabata držela ves ve svém vlastnictví do roku 1386, kdy ji markrabí Jošt, synovec císaře Karla IV., prodal za 580 kop grošů pražských moravského čísla olomoucké kapitule. V této době zde zřejmě probíhala německá kolonizace. Prasklice jsou v této kupní smlouvě označeny i německým názvem „ …villam nostram dictam Prasklice alias Colben…“, tj. vesnici naši řečenou Prasklice jinak Kolben.

Další historické zmínky o vsi jsou dosti řídké a je možné z nich vyčíst jen nepatrné úseky z dějin obce jako například rok 1464, kdy se v Prasklicích připomíná panský dvůr a pustá tvrz. Roku 1603, a to 27. června, prodala olomoucká kapitula s děkanem Melicharem Pirnusem z Pirnu ves Prasklice za 4000 zlatých Bohušovi ze Zástřízl. Do této doby byly Prasklice majetkově rozděleny na dvě části. Jedna část patřila olomoucké kapitule a druhá vladykům morkovským. Teprve touto koupí byly celé spojeny pod panství morkovské. V kupní smlouvě se uvádí : "Ves Prasklice s lidmi, sirotky a platy, se šenkem piva, s poviností roboty koňmo i pěšky a s mlýnem." Tento mlýn, který stojí dodnes, se objevuje již v první zmínce o vsi z roku 1355.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Prasklice (obec) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)