Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chomýž (obec) [3262]



V malém lexikonu obcí České republiky je uvedena pouze jedna obec s tímto názvem, v podhůří Hostýnských hor jižně od Bystřice pod Hostýnem.

Podle pověsti obec Chomýž již stála při vpádu Tatarů na Moravu v roce 1241. Bývala prý mnohem větší a lidnatější. Měla i svůj vlastní kostel. První doložené písemné zmínky o Chomýži však jsou datovány rokem 1365. V té době již náležela třetina vsi k panství Bystřickému, třetina k panství Holešovskému a třetina k hradu Křídlo jenž stál na vysunutém křídle hory Barvínku těsně nad vsí. Pan Boček z Kunštátu kupuje 1/3 vsi i s lesy, nato ji postupuje svému bratrovi Vilémovi a ten, pak odkoupil od pana Vlka z Dobrotic i hrad Křídlo a to vše ve vzpomínaném roce 1365. Po smrti bratrů z Kunštátu se roku 1374 dostává hrad Křídlo, do držení pana Ctibora z Cimburku, který se od té doby psával také z Křídla (i když vlastně pocházeli z Čech a psali se podle hradu Cimburku na Kutnohorsku). Mezi příslušníky tohoto rodu zvláště vynikl Ctibor Tovačovský, který se stal i moravským zemským hejtmanem a byl věrným stoupencem krále Jiřího Poděbradského a je i autorem právnické Knihy tovačovské. Po zničení hradu Husity po roce 1423 patřila celá obec k panství Bystřickému a od roku 1763 do roku 1845 k panství Holešovskému, kdy tu bylo zřízeno dědičné valašské fojtství. V osmnáctém století má obecní pečeť nápis „OA : CHOMISCH : 1779, znak - nějaké kvítko ve štítě a nad ním korunku“.
V srpnu 1992 zpracoval známý heraldik panJiří Louda z Olomouce znak Obce Chomýž, (zpracoval mimo jiné i dělený státní znak Československé, následně České republiky dále i standartu prezidenta). Po přijetí obecním zastupitelstvem, byl heraldickou komisí, za účasti zástupce obce, 11. prosince 1992 znak beze změn schválen a oficielně udělen Parlamentem České republiky 15. července 1993. Od roku 1992 je rovněž používáno obecní pečetidlo z 19. století.

Ve znaku je použita znamení za staré obecní pečeti, tedy tři šestilisté květy vyrůstající ze společného stonku. V dolní části je znak doplněn stříbrno - červeným cimbuřím z erbu pánů z Cimburka, kteří byli nejvýznamnějšími držiteli hradu Křídlo ve 14. a 15. století. Barevné provedení je v podstatě odvozeno od zemského znaku Moravy.

Rozloha katastru je 357 ha. V majetku obce je i 75 ha pozemků a k tomu je nutné připočítat 60 ha lesa, který však leží na katastru sousední obce Brusné a i část farního hřbitova v Bílavsku. V současné době má obec 120 domů a 360 trvale bydlících obyvatel. Obcí protéká řeka Rusava jejíž název je odvozen od barvy rusá (rezavá – obsahuje železo) a větší část obce s návsí je na levém břehu.V polovině našeho století byly v obci dva mlýny, pila, pekárna a pěstitelská pálenice. Dnes veřejnosti slouží jen pálenice.

K památkám patří sousoší Svaté Anny z roku 1742, které stojí při cestě do obce Jankovic, kamenný kříž nad obcí z roku 1762, památník padlým v 1. světové válce a památník obětem 2. světové války.

K nejvýznačnějším rodákům obce patří Msgre ThDr. František Dvorník, profesor Harwardovy univerzity ve Washingtonu, kterému byl in memoriam propůjčen řád T.G.Masaryka 3. třídy a ke stému výročí narození byla na rodném domě odhalena pamětní deska.

Dalším pak PhDr. Josef Macůrek, profesor Purkyněho univerzity v Brně, autor několika knih z historie.

V roce 1886 byla nákladem obce Chomýž a Brusné postavena nová budova školy. V současné době již plně neslouží svému původnímu účelu, ale jako předškolní zařízení je navštěvována dětmi ze čtyř vesnic.

Po velkém požáru v roce 1892, kdy vyhořela téměř polovina obce byl založen hasičský sbor. A v roce 1995 slavil Sbor dobrovolných hasičů již 100 let svého založení. K tomuto výročí byl zhotoven hasičský prapor se znakem obce.

Velmi aktivní je i Tělovýchovná jednota SOKOL založená v roce 1962 a v současné době je jedna ze dvou na okrese Kroměříž, které hrají aktivně, finančně velmi náročný sport - lední hokej. Ve sportovním areálu je víceúčelové hřiště, tenisový kurt, kuželna.

Celá obec byla v letech 1993-95 plynofikována. Od záři 1996 je v provozu obecní vodovod. Zdroj kvalitní pitné vody je nad obcí v nově zalesněném pozemku.

A co čeká občany obce v nejbližší budoucnosti? S rozšiřující se telefonní sítí, zastupitelstvo schválilo připoložení kabelu pro kabelovou televizi. Musí se opravit veškeré komunikace, u některých je však nutné nejprve majetkoprávní vypořádání a vše co se týká vlastnických vztahů, je časově a nyní i finančně velmi náročné.

V červenci 1997 zasáhla povodeň i naši obec, naštěstí obytné domy nebyly poškozeny. Jediné budovy, které byly zatopeny jsou majetkem obce (obecní úřad a hasičská zbrojnice). Most přes řeku Rusavu, který v roce 1991 prodělal generální opravu, z této zkoušky vyšel bez poškození, ačkoli se voda valila přes něj.

Přestože katastr patří k těm menším, je rozdělen do více jak 2100 parcel a díky době, kdy vlastnické právo bylo téměř 40 let potlačováno, dnes převážná většina vlastníků neví, kde pozemky fyzicky leží. Nejnáročnější akcí proto bude provedení již zahájených komplexních pozemkových úprav.

V současné době je již schválena územní plánovací dokumentace, kde jsou nastíněny směry dalšího rozvoje obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chomýž (obec) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)