Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Kroměříž » obec, část obce (osada) » Bařice-Velké Těšany (obec)

Bařice-Velké Těšany (obec) [3248]



Obec Bařice - Velké Těšany jako jeden administrativní celek byla vytvořena v roce 1960 zákonem č. 36 z roku 1960 Sb. o územním členění státu. Přesné důvody které vedly k tomuto opatření, dnes už těžko zjistíme. Pravděpodobně to byla snaha o vytvoření větších územně - správních celků, resp. snížení počtu malých obcí a návazně i sloučení malých zemědělských družstev. Dalším důvodem byla nutnost přizpůsobit počet obcí nízkému počtu krajů a okresů.
Je možné, že toto administrativní opatření bylo v některých obcích ku prospěchu věci, ale v případě obce Bařice - Velké Těšany nebylo nejšťastnější. Splnilo sice svůj původně vytyčený cíl, ale protože bylo provedeno pouze administrativně, způsobilo mnoho dalších problémů. Sloučilo totiž dvě nesourodé obce, a to jak z pozice geografické či správní, tak i z hlediska povahy jejich obyvatel.
Po roce 1989 se mnoho takto "uměle" spojených obcí začalo znovu rozdělovat. Umožňoval to zákon č. 367 z roku 1990 Sb. o obcích. Tento první zákon o rozdělování obcí nebyl ničím omezen co do počtu obyvatel a katastrální výměry.
I v naší obci se počátkem 90. let objevovaly četné snahy o rozdělení obce. V roce 1993 byl sestaven návrh na konání referenda o rozdělení obce a začaly se sbírat podpisy. V Bařicích se však tehdy nepodařilo sesbírat potřebný počet podpisů a návrh byl zamítnut.
Hlasy po odtržení, zejména v místní části Velké Těšany se objevovaly i v následujícím období. Tyto snahy však utlumila především novela zákona o obcích z roku 1994, jež povoluje osamostatnění za předpokladu, že nevznikne celek s méně než 300 obyvateli. Dnešní § 21 zákona č. 128/2000 Sb. o obcích tuto hranici posouvá na 1000 obyvatel.
Rozdělení obce je nyní možné za jistých okolností při získání zákonné vyjímky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bařice-Velké Těšany (obec) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)