Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dalovice (obec) [3204]



Obec Dalovice tvoří v současnosti tři sloučené obce - Dalovice, Všeborovice a Vysoká. Rozkládá se na soutoku Vitického potoka (uváděný také jako Dalovický) s řekou Ohří, která také tvoří jihozápadní hranici s městem Karlovy Vary, v průměrné nadmořské výšce 400 metrů nad mořem. Oblast je uváděna jako mírně teplá, suchá s převážně mírnou zimou.

Archeologickým průzkumem v letech 1938 - 1942 bylo doloženo nepřetržité osídlení místa již od doby kamenné. Hodnotné nálezy jsou nyní uloženy v karlovarském muzeu. Obcí procházela stará obchodní stezka z Německa přes Cheb, Loket, Dalovice do Žatce a dále na Prahu. Do jedenáctého století stála na návrší v obci dřevěná tvrz, později nahrazena kamennou. Zachovány jsou masivní základy obytné věže na návrší u východní hranice parku. Kruhová vyvýšenina (ohraničená věkovitými duby) o průměru 11m skrývá její zbytky ze žulových a křemencových kamenů spojovaných vřídelním vápencem. Je to jedna z nejstarších památek osídlení na okrese. Po požáru tvrze v 15. stol. již nebyla obnovena a majitelé si postavili nejprve starý zámek (č.p. 1 - nyní Střední zemědělská škola) a v 19. stol. nový pseudorenesanční zámek uprostřed parku.

Obec je prvně písemně zmiňována v roce 1437, kdy byl majitelem panství Albrecht z Pernštejna. Další majitelé vlastnící současně i Doubí (nyní část Karlových Varů) se poměrně často střídali. Ze známějších rodin jsou to například Anna Ludmila Kolovratová či vdova Marie Benigna Piccolominiová a naposledy Riedlové z Riedelsteinu. Ti založili park, postavili nový zámek a zasloužili se o celkový rozvoj obce. Původně zemědělská obec se po otevření kaolínových a uhelných dolů změnila na průmyslovou. V roce 1804 byla postavena továrna na kameninové, později porcelánové nádobí - světoznámá firma Epiag. Mimo malé firmy byly v obci i cihelna, pivovar, mlýn a pila.

V obci pobývalo několik historicky významných osobností. Císařský vojevůdce Piccolomini, devětkrát navštívil obec J.W. Goethe. Na pobyt ve starém zámku je dochována jeho kresba. V porcelánce si zakoupil jídelní servis a zajímal se o jedinečné křemencové minerály ve Všeborovicích. Básník T. Körner se zde léčil ze zranění z napoleonských válek a napsal zde většinu ve své době známých her a básní. Na památku 100. výročí od jeho smrti byl postaven v parku, kde rád pobýval a tvořil v roce 1914 jeho pomník.

Rokem 1974 měla historie samostatné obce Dalovice skončit. Byla připojena ke K.Varům a sloužila k vymístění pro město nepohodlných podniků a osob. Proto okamžitě po r. 1989 započala iniciativa občanů o osamostatnění, při zachování již oboustranně výhodné spolupráce s městem. To se v r. 1991 podařilo.

Záměrem obce, která má nyní 1850 obyvatel, je naplnit výhody venkovského příměstského rodinného bydlení se snadnou dosažitelností výhod většího města při únosné míře průmyslové a zemědělské činnosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dalovice (obec) Karlovy Vary
obec, osada Dalovice (obec) Mladá Boleslav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)