Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno - Ořešín (městská část)

Brno - Ořešín (městská část) [3186]



Městská čtvrť a katastrální území Ořešín se rozkládá na severním okraji Brna. Má rozlohu 306,53 ha. K Brnu byl připojen v roce 1971. Od listopadu 1990 je městskou částí statutárního města Brna s názvem Brno-Ořešín.

Ořešín si zachovává vesnický charakter s rodinnou zástavbou. Počtem obyvatel se řadí k nejmenším brněnským částem. Je téměř ze všech stran obklopen lesy, které tvoří téměř 2/3 ořešínského katastru. Na hranici s obcí Vranov se rozkládá přírodní rezervace Babí doly.

V 13. století patřil Ořešín premonstrátskému klášteru v Zábrdovicích, který jej v r. 1325 prodal klášteru cisterciaček na Starém Brně. Po zrušení kláštera v r. 1782 připadl Ořešín náboženskému fondu a poté v rámci panství Staré Brno měnil vlastníky. Po zrušení poddanství samostatná obec byla k Brnu připojena v r. 1971.

Okolní lesy jsou součástí souvislého komplexu Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny, s proslulým „Lesnickým Slavínem“. Rozmístěné památníky po celém území lesního podniku jsou věnovány významným lesníkům, umělcům - milovníkům přírody, zvěři a lesním studánkám. Mimo významný hospodářský efekt slouží Školní lesní podnik studijním a výzkumným účelům odborných pracovníků a studentů Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity v Brně. Vzhledem k bezprostřední blízkosti města mají zdejší lesy neobyčejný význam pro rekreaci širokého okruhu návštěvníků. Pravidelné spojení s městem Brnem městskou hromadnou dopravou umožňuje skvělé výchozí stanoviště pro výlety po dobře značených turistických trasách. V posledních letech je Ořešín pro svou pěknou polohu vyhledávaným místem pro výstavbu rodinných domů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno - Ořešín (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)