Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno - Maloměřice-Obřany (městská část)

Brno - Maloměřice-Obřany (městská část) [3183]



Městská část Brno-Maloměřice a Obřany jsou jednou z části statutárního města Brna aleží na severovýchodním okraji města Brna po obou březích řeky Svitavy a představuje vstupní prostor do nejjižnější části Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Měststká část vznikla po komunálních volbách v listopadu 1990. Její katastrální rozloha je 936 ha a její počet obyvatel k 31.12.2004 byl 5321.

Území dvou samostatných obcí Obřany a Maloměřice je osídleno téměř nepřetržitě již od pravěku. Místními významnýmiarcheologickými lokalitami jsou Hradisko u Obřan z doby bronzové, mohutné opevněné hradiště, a lokalita Holý kopec u Maloměřic, kde je doložena přítomnost pravěkého člověka již ve starší době kamenné. Maloměřice jsou poprvé zmiňovány koncem 12. století. Původně zeměpanskou ves spravovali církevní i světští majitelé. V roce 1325 věnoval rod pánů z Lipé Maloměřice klášteru cisterciaček na Starém Brně. Po zrušení kláštera v roce 1782 byly Maloměřice součástí náboženského fondu, a následně v rámci husovického panství v soukromém vlastnictví. K městu Brnu byly připojeny v roce 1919. Obřany jsou doloženy v první polovině 13. století, kdy je zmiňován hrad se vsí. Postupně je drželi páni z Obřan, z Lipé a z Lichtenburka. Po roce 1395 získal Obřany klášter kartuziánů v Králově Poli. Od roku 1782 spravovalpanství Královo Pole a v jeho rámci i Obřany náboženský fond, který je roku 1825 prodal Josefu Schindlerovi. K Brnu byly připojeny v roce 1919.

K pamětihodnostem patří farní kostel sv. Václava v Obřanech, původní románská stavba ze 13. století, přebudovánado dnešní barokní podoby koncem 18. století. Též barokní plastika sv. Jana Nepomuckého v Maloměřicích. Dále pak také kaplička v Maloměřicích z roku 1905 a řada křížů a pomníků, které dotvářejí zdejší prostředí. Významná je na zdejším katastrálním území i stavebně technická památka – silniční most přes řeku Svitavu v Maloměřicích z roku 1928.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno - Maloměřice-Obřany (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)