Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno - Jehnice (městská část)

Brno - Jehnice (městská část) [3176]



Jehnice jsou historická obec, městská čtvrť a katastrální území o rozloze 407,29 ha. Rozkládají se na severním okraji statutárního města Brna, k němuž byly připojeny v roce 1971. 0d roku 1990 jsou jeho městskou částí s názvem Brno-Jehnice.

Jehnice mají charakter větší vesnice. Obcí protéká Jehnický potok, který se na západě katastru vlévá do potoka Ponávka, jenž protéká od severu k jihu a svojí vodou napájí tři rybníky. Západně od Ponávky je dnes již zarostlý násep zrušené části železniční tratě Tišnovka. V těsné blízkosti tohoto náspu je novější těleso železniční tratě spojující Brno s Tišnovem.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1292. V roce 1885 byla asi kilometr od obce postavena železniční zastávka na trati Brno - Tišnov. V souvislosti s přeložením trati do nové trasy byla zastávka zrušena a spojení s Brnem zajišťují autobusy městské hromadné dopravy.

V Jehnicích stával také zámek, který byl zbořen v roce 1938. Dodnes tu je chátrající budova pivovaru, který přestal vyrábět pivo po druhé světové válce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno - Jehnice (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)