Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno - Chrlice (městská část)

Brno - Chrlice (městská část) [3174]



Městská část Chrlice se nachází v jihovýchodní části území města Brna a sousedí s městskými částmi Tuřany (k.ú. Holásky, Tuřany, Brněnské Ivanovice) a Brno jih (k.ú. Přízřenice, Dolní a Horní Heršpice, Komárov). Na území Brno-venkov sousedí s Modřicemi, Rebešovicemi, Otmarovem, Sokolnicemi a Kobylnicemi.

Celé území MČ Chrlice má rozlohu 949 ha, počet obyvatel je 3176 (žijí v celkem 693 domech). Charakterem se jedná o původně zemědělskou vesnici o níž první zmínky pocházejí z 11. století.

K městu Brnu byly Chrlice připojeny v roce 1971, kdy se město rozrostlo o řadu příměstských částí.

Vznik názvu obce - 2 varianty:

Jméno vesnice se odvozuje ze jména čeledního či patronomického, jež značívalo původně rod, lid a teprve, když lid zaujal pevné sídlo a vědomí o původu jména přeneseno bylo jménem na sídlo - dědinu řadovou. Všechna jména patronomická užívají se jen v mnohočtu a tedy od Chrlici, značící rod přeneseno na vesnici s koncovkou - ice- CHRLICE.

Jméno vesnice poukazuje také na přirozenou polohu její, jež je v nížině, kde protékaly řeky Svitava a Švancara, které se každoročně na jaře rozvodnily a vychrlily spoustu vod tak, že utvořily od Rebešovic k Chrlicím, Holáskám a Modřicím jedno veliké jezero. Řeka Svitava, která každoročně vychrlila své vody u Chrlic a odtud nazývalo se obyvatelstvo zde usazené Chrlicí. Tento název přešel pak na vesnici, jež se dosud jmenuje CHRLICE.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno - Chrlice (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)