Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno - Bosonohy (městská část)

Brno - Bosonohy (městská část) [3168]



Historie Bosonoh sahá hluboko do minulého času . První písemný záznam je z roku 1237 , kdy dochovanou listinou odstupuje král Václav Bosonohy faráři u sv. Petra v Brně.

Podle archivních zmínek však lze vznik Bosonoh ještě dále posunout asi do roku 1195, kdy matrona Oslavanského kláštera postoupila „vinohrady“ v Bosonohách řádu Benediktů, což se stalo v roce 1225.

V roce 1240 však Benediktové přešli pod cisterciácký klášter Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova. Pak patřili pod olomouckého biskupa , ale v roce 1628 opět se dostali pod klášter Porta Coeli. V roce 1782 je klášter zrušen a patří pod Veverské panství, jehož majitelem je hrabě ze Sinzendorfu. Pak se v roce 1798 majitelem Bosonoh stal Vilém baron Mundi , který je měl ve vlastnictví až do roku 1830 , kdy se Bosonohy staly majetkem Gustava Wasy.

Habsburské mocnářství v roce 1848 se otřásalo i politickou bouří a tak se chytlo pevnou vládou po skončení vlády Wasovy rodiny i tohoto panství a nasazovalo zde své správce.

Bosonohy se formovaly hospodářsky i politicky. Zůstaly však zemědělskou obcí, ale blízkost Brna dala příležitost práce i těm, kteří žádnou půdu nevlastnili.

Řada jejich obyvatel se ještě za Rakouska zúčastnila Prusko-rakouské války v roce 1866 a pak z Vídně následovala řada reforem včetně povinné školní docházky.

V obci byli starostové či purkmistři se svými „ouředními“ a obec tak měla svoje místní řízení. Zakládaly se různé spolky. V roce 1909 Sokol a Orel a další.

Po 1.světové válce se obec dále rozvíjela. Stavěl se vodovod , obecní dům a další rodinné domky.

Po dobu 1.republiky se rozvíjela i kultura a dodržovaly se lidové zvyky v nebývalé míře.

V roce 1939 začala druhá doba „temna“, protektorát. V Bosonohách se ukrýval i generál Luža jako vedoucí osobnost našeho tehdejšího odboje a právě odtud řídil bojové partyzánské akce.

Po válce se obec opravovala po válečných událostech a výstavba dále pokračovala.
Po roce 1968 nastala doba normalizace. Od roku 1971 je naše obec již součástí města Brna.
Bosonohy vešly do povědomí mnoha lidí zvláště „Masarykovým okruhem“. Zde byl umístěn start a cíl tohoto okruhu,který byl dostaveníčkem motoristických příznivců.

Dnes je obec vybavena lékařskou péčí, má nově opravenou základní školu, mateřskou školku.

Je zde řada menších obchodů, 3 hostince a působí zde řada menších firem.
V současné době mají Bosonohy 2280obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno - Bosonohy (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)