Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zálezly (obec) [3161]



Obec Zálezly s místními částmi Kovanínem, Setěchovicemi a Bolíkovicemi leží na silnici spojující Vlachovo Březí a Čkyni. Má 306 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází snad již z roku 1350, určitě z roku 1370, Setěchovice jsou uváděny roku 1228.

Za povšimnutí stojí budova bývalé školy, kterou projektoval architekt Josef Zítek, stavitel Národního divadla. V kovaníně v čp. 15 zaujme zachovalý štít od Jakuba Bursy. Nejznámějšího rodáka Karla Šejnu, dirigenta České filharmonie, připomíná pamětní deska na domu čp. 24.

Naše poloha na rozhraní okresů Prachatice a Strakonice, v Šumavském podhůží, uspokojí každého milovníka přírody, klidu a pohody. Pěkné jsou procházky po okolí k Nakvasovicům, Benedě, Budilovu, a Malenicům. Ti zdatnější vyrazí do Vimperka, Lštění nebo Volyně. Cyklisté jsou v pohodě za 1,5 hod. na Helfenburku. Je zde Královácký kámen v Černém lese. Věnec, který je dominantou našeho kraje zaujme každého. Na jeho vrcholu v nadm. výšce 765 m se nachází jedno z nejrozsáhlejších Laténských hradišť na našem území. Jeho historie sahá do 5.-3. století před naším letopočtem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zálezly (obec) Prachatice
obec, osada Dolní Zálezly (obec) Ústí nad Labem



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)