Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » kostel, kaple, synagoga » Barokní kostel Všech svatých - Stará Říše (kostel)

Barokní kostel Všech svatých - Stará Říše (kostel) [31570]

Kulturní památka (KP)

Kostel je farním kostelem římskokatolické farnosti Stará Říše. Jde o barokní kostel s polygonálním závěrem a věží na západní straně kostela.

Původní goticky kostel vzal za své při obrovském požáru v r.1758, kdy vyhořela cela obec, postavena z dřevených roubených domu. Po požáru zůstala neporušena jen skála a dvě sousední stavení. Hřbitov kolem kostela byl pak zrušen v roce 1784.

Barokní farní kostel stojící při silnici do Nové Říše je zasvěcený Všem svatým a tvoří dominantu obce. Kostel tvoří jednolodní orientovaná stavba s polygonálním závěrem, dvěma obdélnými boční kaple na jižní a severní straně, obdélnou sakristií v prodloužené ose kněžiště a hranolovitou věží nad západním vstupním průčelí. Boční fasáda prolomena po dvou půlkruhově zaklenutých oknech se šambránou a klenákem.

Boční kaple obdélného půdorysu jsou prolomeny vždy jedním pravoúhlým vchodem s kamenným ostěním na západním průčelí a 1 x 1 x 1 okenní osou. Okna jsou půlkruhově zaklenutá se šambránou a klenákem ve vrcholu. Kněžiště s polygonálním závěrem je prolomeno 1 okenní osou. Okno je zaklenuté ustupujícím segmentovým záklenkem, kolem okna šambrána s lištou a klenákem ve vrcholu. V prodloužené ose kněžiště se nachází obdélná sakristie, přístupná jedním asymetricky umístěným vchodem pravoúhlým a jedním vchodem s ustupujícím segmentovým záklenkem s kamenným ostěním a klenákem ve vrcholu. Sakristie je prolomena 2 okenními osami, okna půlkruhově zaklenutá s klenákem ve vrcholu.

Západní průčelí se středním rizalitem věže má zaoblená nároží. Na osu rizalitu je prolomen segmentově zaklenutý portál přístupný čtyřmi kamennými stupni. Kamenné ostění je profilováno. Fasáda je členěna podezdívkou. Přízemí je prolomeno dvěma, patro třemi půlkruhově zaklenutými okny s šambránou a klenákem ve vrcholu. Nad prostředním oknem je návojová nadokenní římsa. Rozalit přechází ve čtyřbokou zvonici. Na bocích se nacházejí úseky štítových volutových křídel. Věž je na nárožích členěna lizénovými rámy a prolomena po jednom půlkruhově zaklenutém oknu s šambránou. Nad okny se nachází návojová nadokenní římsa a hodinový ciferník. Věž je zastřešena dvojitou cibulí přecházející v oktogonální lucernu, makovici a dvouramenný kříž. Podstřešní profilovaná římsa kostela nese sedlovou střechu, nad závěrem a bočními kaplemi valbovou.

Kněžiště lichoběžníkového tvaru s půlkruhovým závěrem je zaklenuto plackou s konchou s výsečemi. Loď je zaklenuta valenou pruskou klenbou mezi pasy. Kaple jsou zaklenuty valenou klenbou se styčnými lunetami. Sakristie je plochostropá. V podvěží je předsíň zaklenuta klenbou se styčnými lunetami. První patro věže je otevřeno do lodi třemi půlkruhovými arkádami. Stěny jsou členěny podloženými polopilýři ukončenými římsovou hlavicí. Dřevěná kruchta v podvěží s rovným podhledem je nesena čtyřmi kanelovanmi sloupy zakončenými římsovými a korintskými hlavicemi. Loď kostela je bez výmalby zdobena pouze sochami svatých po bocích lodi. Klenba presbytáře je zdobena iluzivní malbou čtyř evangelistů. Okna jsou zdobena vitrážemi se jmény dárců.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)