Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » Boží muka, kříž, kaplička » Kříž Na Nivkách - Bílovice n.S. (kříž)

Kříž Na Nivkách - Bílovice n.S. (kříž) [31534]


    další pojmenování: Dřevěný kříž

Kříž Na Nivkách je významným krajinotvorným prvkem. Podle svědectví pamětníků jej v roce 1911 vyřezal pan Teodor Šenk. Motiv výzdoby je podobný jako na křížích na Slovácku. Vyřezávané reliéfy prostřednictvím symbolů a barev cíleně navazují kontakt člověka s tajemstvím Kristova umučení. Lidé z Řícmanic, kteří chodívali touto cestou na nedělní bohoslužby do bílovického kostela, právě v těchto místech slýchávali první zvonění svolávající na mši svatou. Traduje se, že jedna bílovická matka hledala u kříže pomoc pro svého syna, který měl za první světové války narukovat na frontu. Dala mu na cestu do kapsy kousek dřívka z tohoto kříže a on se jí šťastně vrátil živý a zdravý.

Vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek kříž postupně chátral. Po skončení druhé světové války se uvažovalo o jeho opravě. Někteří farníci však dospěli k názoru, že by bylo lepší udělat kříž nový a původní uložit v národopisném muzeu ve Šlapanicích.

V roce 1955 byl kříž ukotven pomocí ocelových profilů, neboť u země téměř uhnil.

V letech 1957 až 1958 byla původní zničená polychromie přetřena základní barvou s nádechem červené a řezané reliéfy byly barevně vymalovány.

V roce 1973 byl kříž nakonzervován silnou vrstvou tmavohnědého nátěru.

V roce 2009 bylo provedeno důkladné restaurování kříže. Jeho polychromie byla obnovena ve spolupráci s malířkou Janou Ondruškovou - Wünschovou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)