Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tvrzice (obec) [3151]



Obec Tvrzice je malá obec v Jihočeském kraji v okrese Prachatice. Obec byla založena v roce 1315 královnou Eliškou Přemyslovnou. V r. 1490 je uváděna jako osada příslušející k hradu Hluboká. V roce 1595 získal Tvrzice Jindřich Chřepický z Modlíškovic, jenž si při západní straně obce postavil renesanční tvrz. Hospodářský dvorec obestavující tvrz byl postupně přestavěn v pravidelný barokní velkostatek. V roce 1666 byl statek prodán Karlu Leopoldovi Caretto - Millesimovi. V roce 1676 koupil "Twrzyce" Matyáš Wunschwitz. V roce 1680 se stal majitelem Gundakar Ditrichštejn. Dtirichštějnové dali tvrz koncem 17. století zbourat. Název vsi není odvozen od zdejší tvrze, ale od "tvrzových" lidí, kteří zde žili. Poslední vlastník statku byl pan Pektor,který prodal areál firmě"ARET"a firmě"LIVA".

Vsoučasnosti má obec 126 obyvatel. Věkový průměr obyvatel obce je 35let. V obci funguje obchod a hospůdka.V nedalekém okolí se nachází hrad Helfenburg.

Kroniku obce vede pan ing.Dvořák.Kronika je vedena od roku 1968 a je k dispozici na obecním úřadu v Tvrzicích .Předchozí kronika je uložena v archivu v Prachaticích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tvrzice (obec) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)