Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » hrad, zámek, tvrz » Zámek - Luka nad Jihlavou (zámek)

Zámek - Luka nad Jihlavou (zámek) [31500]



Tato barokní stavba byla postavena v letech 1739 - 1747 Maxmiliánem Oldřichem hrabětem z Kounic na místě původního zámku zničeného švédy za třicetileté války. Dvoupatrová budova s bočními rizality je zdobena především střízlivými lesénami. Z vnitřní výzdoby je nejzajímavější příchod z přízemí hlavním schodištěm do prvního poschodí s krásnou výzdobou stěn a stropů, dále výzdoba bývalé zámecké kaple a další místnosti v I. poschodí. Zahradní jízdní průčelí do anglického parku je dekorativnější s výrazně vyklenutou terasou.
Od roku 1950 do roku 2000 sloužila část zámku jako obřadní síň. V současné době je zámek v soukromém vlastnictví a prohlídky nejsou možné. Převážnou část inventáře můžete shlédnout na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Zámecký park:

Tento devatenácti hektarový park byl založen velkým nákladem v roce 1834 v anglickém stylu svobodným pánem Widmannem Sedlnickým na místě bývalých tří zemědělských

statků. Dosud jsou v něm zachovány pozoruhodné dendrologické druhy dřevin a krásné přírodní scenérie. Zvýšené pozornosti se těší mohutné buky, červené javory, kleny, jasany, převislé lípy a zvláště liliovník tulipánokvětý. Park je možno zařadit mezi nejhezčí parky na Moravě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)