Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jakuba Většího - Kamenice (kostel)

Kostel sv. Jakuba Většího - Kamenice (kostel) [31481]



Kostel Sv. Jakuba Většího je připomínán již v XV. století, patronem jest hrabě Josef Valdštejn  Vartenberk na Třebíči  – dle Vlastivědy moravské II. z r. 1901 A.Pátek.

Kostel sv. Jakuba Většího s pozdně románským jádrem snad z konce 12. stol., případně z doby krátce po r. 1200, - loď s jižním románským portálem, fragmenty pův. oken a se schodištěm v síle severní zdi (nástup je v úrovni podlahy nedaleko vítězného oblouku a vyústění v úrovni hud. kruchty) - představuje torzo tribunového kostela s kruchtovou emporou.

V 2. pol. 15. stol. bylo vystavěno nové gotické kněžiště s vítězným obloukem a prolomen nový vchod do kostela v jižní lodi (dnes s jednokřídlými dveřmi zdobenými reliefní pozdně renes. edikulou a dvojicí kruhových oken), před rokem 1536 přistavěna i věž.

Severní sakristie přistavěna asi r. 1648, v r. 1723 přistavěna kruchta, sínice a staticky zjištěna věž.

Za rozsáhlých oprav v letech 1892-1903 byla v lodi prolomena nová okna, přistavěno vnější schodiště na hudební kruchtu a do západní části sínice přeneseno kamenné ostění portálu (asi z původní radnice).  ???

Na bočních stěnách lodi, která má pozdně románské jádro,  se dochovaly fragmenty pozdně gotické malby rust. charakteru.

Popis maleb dle dr. Jakuba Vítovského – Praha (monumentální malířství a sgrafito):

Na severní stěně vlevo P.Marie Ochranitelka, na jižní stěně vpravo část legendy o sv. Vavřinci. V dolním pásu vpravo zlomek jeho bičování, vlevo jeho postava v kotli a nahoře jeho umučení na roštu.

Tyto malby vznikly pravděpodobně kolem roku 1450 z iniciativy třebíčských benediktýnů (za opata Trojana 1439-1455) a jsou ukázkou retrospektivního a téměř lidového díla navazujícího na podunajský proud.

Malby jsou nápadné svým téměř lidovým pojetím, které vzniklo redukcí předhusitského italizujícího slohu. Poukazují na něj kostýmy katů a měkká modelace Mariina pláště.

Z předhusitské výmalby se dochoval  jen fragment italizující  architektury vpravo na severní stěně. (1400)

Ve třetí čtvrtině 15. stol. vznikly patrně ornamenty u vítězného oblouku a pod stropem a fragment postavy sv. Kryštofa. (1470)

Malby byly objeveny v roce 1972.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)