Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nalezení sv. kříže - Jamné (kostel)

Kostel Nalezení sv. kříže - Jamné (kostel) [31471]



Při kostele Nalezení sv. kříže, vystavěném l. 1705, jest místní správa duchovní, totiž lokálka, zřízená „Maticí náboženskou“; farnost má 786 duší, z nichž jest 8 židův.

Kostel zdejší - původně kaple - jest stavba velmi pozoruhodná. Základ tvoří pravidelný osmiúhelník, v jehož rozích čnějí pilíře, a na nich spočívá vysoká kopule. Ku kostelu byla l. 1859 přistavěna nová věž, a l. 1889 položena nová kamenná dlažba. Zvony a varhany pocházejí se zrušeného kostela Znojemského.

Na hlavním oltáři jest velmi uměle udělaný krucifix, který otáčeti lze dle podélné osy. Kříž tento stával druhdy, než vystavěna kaple, v širém poli pod stříškou našesti pilířích spočívající, a obyvatelé otáčeli jím vždy proti blížícím se mračnům.

O kříži tomto a o založení zdejšího kostela zaznamenány v letopisech bývalého kláštera jesuitskéhu v Jihlavě různé pověsti, zejména, že byl postaven na místě, kde byly páchány vraždy a loupeže, a kříž zároveň chránil celý kraj před zhoubným krupobitím.

Kaple počala se stavěti l. 1702 a vystavěna byla na den Pozdvižení sv. kříže l. 1705.

Duchovní správu konali prvotně jesuité až do zrušení řádu l. 1773, později kněží ze Zhoře. R. 1785 byla zdejší kaple povýšena na lokální kostel. Ježto osadníci zdejší nemohli živiti kněze, chodili -- jako dříve -- do kostela Zhořského. Až když dědičný nájemce bývalého panství jesuitského Václav Kalcher l. 1818 na vydržování kněze založil 16.000 zl. v. m. při zdejší lokálce, obdrželo Jamné 1. dne m. února l. 1826 svého vlastního kněze.

Prvním zdejší kněz P. Liberát Promberger založil r. 1826 pamětní knihu farní; také zde působil nejdéle ( 1826 - 1845 ). Matriky jsou zde od r. 1826; dřívější matriky jsou ve Zhoři, a ještě starší v Bohdalově.

Na hřbitově zdejším pochovávají své mrtvé osadníci z Jamného a Rybného, jež jest sem přifařeno


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)