Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Strážný (městys) [3146]



Městys Strážný, dříve Kuschwarda, leží pod stejnojmenným vrchem (1115 m). První písemná zmínka o obci pochází z roku 1359. k ochraně hraničního území zde byl koncem 13. století postaven hrad, který byl později opuštěn a v roce 1578 vyhořel.
Strážný je starou osadou, která vznikla na silně frekventované dopravní tepně zvané Zlatá stezka, pod hradem Kunžvart. S rozvojem dopravy se z ní stala druhá z největších obcí na Šumavě (po Železné Rudě).
Obec byla v roce 1843 povýšena na městys, dostala znak a právo pořádat trhy. Na konci 19. století měl Kunžvart 845 německých obyvatel. Byla v provozu škola, tkalcovská škola na zpracování bavlny, pošta, banka, hotely Reif a Paulik, mlýn Dammmühle, pila na zpracování resonančního dřeva (zřízena Franzem Reifem, r. 1867 oceněna v Paříži) a dílny zabývající se výrobou nástrojů pro domácnost i řemesla (kompletní zpracování dřeva - řešeta, násady na lopaty, lyže a saně, hrábě, dřevěné nádobí, obuv, rámy na kola, dřevěné dráty, papír, hudební nástroje aj). Obec nabízela služby jako obuvnictví, krejčovství, zpracování kovu, holičství , hostinství, řezníctví, pekařství, cukrárnu, trafiku, obchody s potravinami a drogerií. V obci fungovala i malá sirkárna. Obec měla četníky, hasičský sbor, spolek cvičenců, veteránů, pěvecký a divadelní spolek. Konaly se zde 3 výroční trhy. V roce 1869 došlo k obrovské vichřici, která zničila až 104 ha lesní plochy. Odklízení škod se účastnili i dřevorubci až z nynějšího Chorvatska. I přes značné škody přispěla katastrofa rozkvětu průmyslu a služeb. Rok před tím byla obec odříznuta od světa v důsledku nepřetržitého sněžení po dobu 8 dnů. Následkem tání pak došlo k rozsáhlým záplavám. V roce 1922 přišla obec velkým požárem o 17 domů a 5 obyvatel.
Od počátku třicátých let 20. století byla do Vimperku doprava osob ze Silnice a Kunžvartu zajišťována autobusem Státní dráhy. Po roce 1945 bylo původní německé obyvatelstvo vystěhováno. V roce 1948 byl uzavřen hraniční přechod a území ovládla Pohraniční stráž. Městečko začalo upadat, řada domů včetně kostela Nejsvětější Trojice byla zbourána. Koncem padesátých let 20. století byl název Kunžvart změněn na Strážný, podle vrchu nad obcí. Od 1.dubna 2010 byl obci navrácen status městyse.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Strážný (městys) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)