Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Dlouhá Brtnice (kostel)

Kostel sv. Václava - Dlouhá Brtnice (kostel) [31457]

Kulturní památka (KP)

Kostel zasvěcený sv. Václavovi se vyjímá na severovýchodním návrší nad vsí.

K první stavbě kostela, nebo spíše kaple došlo na konci 13. století. V blízkém okolí Dlouhé Brtnice se totiž nacházely stříbrné doly, ve kterých se těžilo stříbro s přestávkami od druhé poloviny 13. století až do konce 17. století. Příliv horníků si vyžádal právě i vybudování kaple nebo kostelíka zasvěceného sv. Barboře, jejich patronce. Tehdy měla kaple podobu jednolodní plochostropé stavby. Po ukončení první etapy těžby ve 14. století došlo roku 1444 na přestavbu malé svatyně na kostel a k zasvěcení patronu sv. Václavu. Tento gotický kostel byl obklopen hřbitovem chráněným zdí a spojen dřevěnou chodbou s ženským klášterem stojícím na stráni nad rybníkem. Zvýšení zdí, zaklenutí kněžiště a lodi a přistavění severní sakristie proběhlo v druhé polovině 17. století.

Pro svoji sešlost byl kostel v roce 1844 uzavřen, ale brzo potom obcí opraven. Byly zřízeny oratoře nad sakristiemi a provedena celá řada dalších stavebních úprav včetně přistavění věže. Západní část lodi zabrala visutá novodobá hudební kruchta opatřená novými varhanami. Na kostelní věži byly zavěšeny oba zvony (zničeny během 2. světové války) a byl zde umístěn i hodinový čísleník, nicméně hodinový stroj tehdy scházel. Dále zde byl ještě malý zvonek a pak "umíráček" z roku 1596 s reliéfem holubice a iniciálami F.C., údajně sňatý z bývalé obecní šatlavy. Kostel je celý klenutý a má tři oltáře. Na hlavním byl umístěn obraz sv. Václava namalovaný Josefem Altmannem z Dačic roku 1774. Dále zde byla na levé zdi v blízkosti oltáře pozdně gotická poloplastická dřevořezba sv. Mikuláše z dvacátých let 16. století. V roce 1871 došlo k dostavbě fary a to přičiněním novoříšského opata Dr. Václava Krátkého.Prvním farářem se zde v roce 1873 stal P. Cyril Žídek. Předtím byla ves přifařena k Pavlovu. Postavená farní budova byla přízemní a patřila k ní hospodářská stavení a zahrada.

Od roku 1946 zde až do roku 1995 působil pan farář P. Augustin Hroznata Opravil, po jehož odchodu několik let nebyl v obci stálý farář. Během září 2002 byl kostel díky iniciativě bývalého pana faráře P. Bernarda Petra Slabocha vymalován a byly opraveny fresky na stropě kostela.

V současné době zde působí P. Mgr. Michael Alois Hladil OPraem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)