Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rosnice (osada) [31410]



Ve Východočeském Muzeu v Hradci Králové jsou uloženy pravěké nástroje, nádobí, střepy pravěkých nádob nalezených na pozemcích v blízkosti obce.
První nalezená zmínka o Rosnicích je ze 12.století a nachází se v zemských knihách. Písemné zprávy o obci pocházejí z I.poloviny 14.století, kdy majitelem obce, lesů a ostatních pozemků byl Jan s manželkou Markétou sudí a rychtář Hradecký. Poté vlastnili Rosnice Otík a Anežka, kteří v roce 1415 prodali obec panu Rafusovi z Hradce Králové a vladykou na Chotěvicích. Po jeho smrti získal obec jako odumrť od panovníka Mladota z Veselice.
Na návrší mezi Rosnice a Borem zvaném Žižkův stůl (Žižkovec) podle pověsti tábořil se svým vojskem v roce 1423, kdy tady poobědval a nechal vojsku odpočinouti, když táhl na Hradec Králové. Místo bylo osázeno 4 lípami a Sokol Nechanice nechal zbudovat obelisk.
V roce 1677 byl pánem na Rosnici, Přímě a Popovicích pan Rudolf Ferdinand z Vinoře, který ve své závěti odkázal veškerý majetek Jezuitům v Hradci Králové. Část pozemku ze závěti vlastnil p. Jan Jindřich Kapřík, zemřel 15.1.1681, byl pochován v kostele v Nechanicích.
V roce 1773 byl zrušen jezuitský řád a císařským patentem prohlášen všechen nemovitý majetek zrušeného řádu za komorní majetek císařovny Marie Terezie. Císařovna se tohoto majetku vzdala ve prospěch Českého studijního fondu v Praze. Tím se Rosnice staly zbožím tohoto fondu, což trvalo od roku 1774 až do roku 1806.
Rosnice byly součástí bojiště Prusko-rakouské války 1866. V obci je řada pomníků, které připomínají toto krušné údobí.
Rosnice od roku 1849 až do roku 1949 patřily pod soudní okres Nechanice. Ve Východočeském Muzeu v Hradci Králové jsou uloženy pravěké nástroje, nádobí, střepy pravěkých nádob nalezených na pozemcích v blízkosti obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rosnice (osada) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)